Demomiddag sorghum

12 september 2018
Demomiddag sorghum

Sorghum als 3e gewas voor de (melk)veehouderij is in opkomst. Dit jaar zijn sorghumproefvelden opgezet op drie locaties in Nederland: Aldeboarn (Friesland op veen), Wijnandsrade (Zuid-Limburg op löss) en Woudenberg (Utrecht op zand). Bent u benieuwd hoe de sorghum er deze zomer bij staat op het demonstratie-perceel in Woudenberg? Kom dan naar de demomiddag waar u in 3 workshops alles hoort over deze proef en andere praktische zaken en ervaringen rondom sorghumteelt.

Workshop 1: wetenschap

Wageningen Livestock Research vertelt in workshop 1 hoe de proef is opgezet, welke vijf sorghumrassen er staan, wat de kenmerken zijn en wat we kunnen verwachten van dit gewas. Daarbij is als vergelijking in de proef ook één maïsras meegenomen.

Workshop 2: verzorging en ervaring

In workshop 2 is er een demo van machines die Zaai- en spuit bedrijf Wim van Maanen BV in de regio gebruikt voor het verzorgen van de sorghumteelt. Daarbij zullen Van Maanen en een aantal boeren uit de omgeving, die ook geëxperimenteerd hebben met sorghum, ervaringen met u delen.

Workshop 3: resultaat

Een deel van de sorghum en maïs is gehakseld en door Wolswinkel Mengvoeder geanalyseerd. Samen met het waterschap Vallei en Veluwe zal in workshop 3 op de opbrengst, beworteling en wateropname gedurende het groeiseizoen van sorghum en maïs ingegaan worden.

Programma

  • Inloop met koffie (14:00- 14:15 uur)
  • Opening door Hans Hubers (gebiedscoöperatie O-gen) en toelichting pilot door Dirk Siert Schoonman (Waterschap Vallei & Veluwe) (14:15-14:30 uur)
  • Rondgang langs de 3 workshops (14:30 -16:00 uur; drie ronden van 30 minuten)
  • Hapje en drankje (16:00 -16:30 uur).

Aanmelden

We zien u graag op 12 september. Omdat we graag willen weten op hoeveel bezoekers we kunnen rekenen, verzoeken we u dringend om zich aan te melden. Wilt u zich aanmelden voor de demomiddag? Vul dan uw gegevens in via Aanmelden demomiddag of stuur een e-mail naar j.schuurman@o-gen.nl.

Project

Wilt u meer weten over het sorghumproject? Kijk dan bij Sorghum als nieuw voedingsgewas. U leest daar ook hoe u zich kunt aanmelden voor de nieuwsbrief over dit project.

Vragen kunt u ook stellen aan Wessel Doorn (wdoorn@vallei-veluwe.nl of telefoon 06 466 361 84) of Jolande Schuurman (j.schuurman@o-gen.nl of telefoon 06 211 246 25).

 

Waar: Melkveebedrijf H.J. van de Vliert, Voskuilerdijk 23, Woudenberg
Wanneer: 12 september 2018, van 14:00 tot 16:30 uur
Voor wie: voor alle belangstellenden
Kosten: gratis

« Terug naar het overzicht