First dates voor lokaal voedsel

07 oktober 2019
First dates voor lokaal voedsel

Wilt u als maker uw voedselproducten lokaal afzetten? Of bent u voor uw bedrijf of organisatie juist geïnteresseerd in mooie, verassende producten van dichtbij? Grijp dan nu uw kans voor de startbijeenkomst ‘First dates’ en ontmoet andere makers en marktpartijen, mét een liefde voor lokale producten.

Kom op 7 oktober naar de Moestuin Maarschalkerweerd en ontdek de marktkansen die lokaal voedsel biedt! Kom in contact en maak afspraken met aanbieders en afnemers van lokaal voedsel. En hoor hoe anderen het aanpakken. Met inspirerende sprekers, nieuwe ontmoetingen en waardevolle kennis.

Lokaal voedsel is hip. Steeds meer boeren zien mogelijkheden om (een groter deel van) hun producten direct af te zetten. Ook supermarkten, restaurants en zorgcentra zien meerwaarde in een korte voedselketen. Maar hoe kunnen we dit marktsegment verstevigen? De proeftuin ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ (LVU), een initiatief van LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost, wil aanbieders en afnemers van lokaal voedsel in de provincie Utrecht helpen bij juist deze vraag. In de proeftuin LVU brengen we aanbod en afzet bij elkaar, delen we kennis en werken we aan verdieping. Zo hopen we een vliegwiel te creëren en de markt voor regionaal voedsel in Utrecht een extra boost te geven. Geen nieuw initiatief dus, maar een versterking en opschaling van de goede stappen die er in deze mooie regio al genomen zijn.

Programma

  • 19:00 uur: Ontvangst met koffie en thee
  • 19:30 uur: Welkom door gespreksleider Sandra van Kampen, kennismaking met de zaal en korte aftrap door Laurens de Graaf (burgemeester van Lopik) en Ruud van Bennekom (burgemeester van Bunnik), voorzitters van de Lokale Actie Groepen van LEADER, initiatiefnemers van dit project. Waarom is lokaal voedsel belangrijk? Wat doet dit voor het landelijk buitengebied van Utrecht, de lokale economie en de werkgelegenheid?
  • 19:50 uur:  Wat kan het project Lokaal Voedsel Utrecht voor jou betekenen? Waar ben jij mee geholpen? Korte introductie door Marianne Karstens, projectleider.
  • 20.00 uur: 'Tien jaar vallen en opstaan' door Drees Peter van den Bosch (voorzitter Taskforce Korte Ketens). Dat pionieren in de lokale markt niet eenvoudig is, daar weet de oprichter van Willem & Drees alles van. Maar dat we aan een voedseltransitie moeten blijven werken, weet hij ook. Het tij lijkt te keren. Waar liggen de kansen?
  • 20:20 uur: Hoe kun je als horeca- of retailondernemer lokaal inkopen? Om welke producten gaat het? Hoe bouw je als producent een netwerk op en omzeil je de knelpunten? Hoe zit het met de logistiek? Drie ondernemers delen hun ervaringen: Tobias Jansen (chef bij Het Lokaal in Amersfoort), Huub van der Maat (fruitteler bij Nieuw Slagmaat in Bunnik, oprichter local2local) en Edith Spruit (logistiek planner bij Bakker Barendrecht).
  • 20:45 uur: Korte break
  • 21:00 uur: Matchmaking! Onder leiding van Linette Mak is er ruimte om jouw matches te vinden, je bedrijf te presenteren, nieuwe afnemers te vinden, nieuwe kennis op te doen of aan de betrokken aanwezigen te vragen wat je altijd al wilde weten. Flyers, banners en producten die op een tafel kunnen liggen zijn welkom.
  • 22:00 uur:  Afsluiting, oogst van de dag en borrel.

Meer weten of aanmelden?

Kijk voor meer informatie en een voorlopig programma op www.o-gen.nl of meld u alvast aan bij sandra@lokaalvoedsel-utrecht.nu.   

Foto: De foto is van Joris Leermakers.

Waar: Moestuin Maarschalkerweerd, Laan van Maarschalkerweerd 2, Utrecht
Wanneer: van 19:30 tot 22:00 uur
Voor wie: Voor iedereen

« Terug naar het overzicht