Bedrijvenproef Sturen met grondwater in Spengen

Bedrijvenproef Sturen met grondwater in Spengen

In de polder Spengen zijn 7 boeren actief hun grondwaterpeil aan het sturen, onafhankelijk van het slootpeil middels drukdrainage.

Door water in en uit de put te pompen, kan de grondwaterstand op de veenweidegrond worden beïnvloed via drukdrains die zich om de zes meter 60 cm onder het maaiveld bevinden. Er wordt gestuurd op een grondwaterstand van 40 tot 50 cm onder maaiveld. Dit is voldoende voor landbewerking maar deze stand remt ook de inklinking van het veen, het hoofddoel van de proef.

Van onderwaterdrainage naar drukdrainage

Het was een hele operatie om de onderwaterdrainage op te plussen naar drukdrainage met putten, regelkasten, pompen en sensoren. Uiteindelijk is het gelukt: bij 5 deelnemers draait vanaf mei 2018 een volautomatisch systeem op netstroom. Dit betekent dat de boer alleen de gewenste grondwaterstand hoeft in te stellen en de rest gebeurd vanzelf. Bij de 6e deelnemer draait een drukdrainagesysteem op windenergie. Bij de 7e deelnemer is een systeem op zonne-energie in de maak. In totaal doet 55 hectare mee met de proef.

Technologie

De situatie is overal net even anders en de aangelegde techniek is interessant. Daarom is er vanuit het project een “praatplaat” gemaakt waarop je kan zien hoe de technologie werkt en waar elke deelnemer specifieke aandacht aan geeft. Dit najaar worden de eerste resultaten bekend gemaakt.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annette.van.schie@hdsr.nl of jantine.hoekstra@hdsr.nl.

 

 

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht