Besparingsmaatregelen met een korte terugverdientijd

Besparingsmaatregelen met een korte terugverdientijd

Op 5 juli 2017 zijn voor agrarische bedrijven de zogenaamde “erkende maatregelen voor energiebesparing” in het Activiteitenbesluit van kracht geworden. Alle erkende maatregelen hebben een terugverdientijd van minder dan 5 jaar en zijn dus economisch zeer interessant! Of ze nu verplicht zijn of niet, ze zijn sowieso de investering waard.

Voldoen aan de regels
Bedrijven met een jaarverbruik van meer dan 50.000 kWh kunnen bij een controle door de omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) of de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) verplicht worden deze erkende maatregelen te nemen. Van bedrijven met een jaarverbruik van meer dan 200.000 kWh kan ook een energiebesparingsonderzoek gevraagd worden. Heeft u als bedrijf alle erkende maatregelen genomen, dan voldoet u aan de regels.

Neem maatregelen op een voor u geschikt moment
Sommige (zogenaamde ‘zelfstandige’) maatregelen moeten meteen toegepast worden, bijvoorbeeld een voorkoeler. Andere worden pas verplicht bij de vervanging van apparatuur (zogenaamde ‘natuurlijke’ maatregelen), bijvoorbeeld de vervanging van verlichting door LED of TL5. Voor melkveebedrijven gaat het met name over onderstaande maatregelen:

  • 12: Ruimte- en buitenverlichting / LED of TL5 binnen toepassen, Natuurlijk
  • 13: Ruimte- en buitenverlichting / LED buiten toepassen, Zelfstandig
  • 17: Koelinstallatie / voorkoeler toepassen, Zelfstandig
  • 18: Koelinstallatie / scheiden koude en warme lucht bij koeling, Zelfstandig
  • 25: Faciliteiten / Frequentieregelaar toepassen op vacuümpomp, Zelfstandig

Heeft u een jaarverbruik boven de 50.000 kWh? Neem dan de bovenstaande maatregelen op een voor u geschikt moment. Zo bent u meteen goed voorbereid op een controle.

 

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht