Fruittelers bekijken biologische teelt in Werkhoven

Fruittelers bekijken biologische teelt in Werkhoven

Een groep fruittelers heeft op 22 juni het bedrijf van Jacco Merkens in Werkhoven bezocht om zich te verdiepen in de biologische fruitteelt. De groep heeft afgelopen winter de cursus biologische fruitteelt van Delphy gedaan en wilde nu van een teler horen hoe het is om biologisch te werken.

Jacco Merkens is één van de vier ondernemers in het project DUIT (Duurzaam Fruittelen in Utrecht)- thema biologische fruitteelt. Hij geeft aan: “Biologisch is een grote uitdaging, met de gangbare teelt was ik wel zo’n beetje klaar”. Wel vielen hem een aantal aspecten behoorlijk tegen waaronder de onkruidbeheersing. “Dit kost veel meer tijd dan ik had gedacht. In mijn gangbare tijd hoefde ook niet alles helemaal schoon te zijn, maar de mechanische bewerking duurt lang en tussen boom en paal staat altijd nog wat. Dat komt ook doordat we met bestaande aanplanten zijn omgeschakeld”.

Behoorlijk opletten

Adviseur Gerjan Brouwer beaamt dit. “Bewerkingen worden vaak onderschat. Machines moeten worden aangeschaft, je moet ermee leren werken en als niet recht geplant is met gps is het ook behoorlijk opletten dat je er geen bomen uit schoffelt. Een tweezijdige machine is dan niet altijd aan twee zijden in te zetten. Overigens hoeft bij oudere bomen de boomstrook niet helemaal zwart te zijn, je kunt best wat onkruid tolereren”. In de jonge aanplant zagen de deelnemers hoe het wel kan. Rechte rijen, palen met draden en zwevende stokken bij de boom. De groep heeft tijdens de bijeenkomst ook de nieuwe aanplant walnoot bekeken. Na de vorst zijn de bomen toch weer uitgelopen.

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht

LaMi maakt gebruik van cookies

We plaatsen functionele cookies voor een optimale gebruikservaring en analytische cookies om onze informatievoorziening te verbeteren. Voor analytische cookies wij toestemming. Lees onze cookie policy