Maak van dieselbesparen een gewoonte

Maak van dieselbesparen een gewoonte

Op een melkveebedrijf wordt veel energie verbruikt in de vorm van elektriciteit, diesel en gas. Diesel is daarbij de grootste kostenpost. Dit blijkt uit gegevens van 6 studiegroepen dieselbesparing in de provincie Utrecht. Gemiddeld bestond in 2016 3,3% van de melk-kostprijs op de deelnemende bedrijven uit dieselkosten. Besparen op diesel betekent dus een verlaging van de melk-kostprijs en dat is winst voor uw bedrijf! Maar hoe zorgt u dat u minder diesel hoeft in te kopen?

We helpen u op weg met de Rapportage Dieselbesparing. Daarin vindt u besparingstips en handvatten om het dieselverbruik op het eigen bedrijf te meten en te vergelijken met de gemiddelde verbruikscijfers van 50 melkveehouders uit Utrecht.

Ga eerst met eenvoudige maatregelen aan de slag.
Pak niet automatisch uw zwaarste trekker, want ook met minimale pk’s heeft u maximaal resultaat. Optimaal onderhouden apparatuur loopt lichter en ook de juiste bandenspanning bespaart (op het land 0,6 tot 0,8 bar, op de weg 1,6 bar). Pas daarnaast uw rijgewoonte aan. Rij met laag motortoerental en laat uw trekker niet onnodig stationair lopen.

Gebruik een geheugensteuntje
Hoe zorgt u dat diesel besparen routine wordt? Hang een geheugensteuntje in uw cabine. Bijvoorbeeld de speciale raamsticker uit de Aanjager van deze maand.

Laat ook anderen zien dat u bewust bezig bent met dieselbesparing
Plak een bumpersticker op uw trekker of werktuig. Zo wordt voor iedereen duidelijk dat u bijdraagt aan schone lucht en een duurzame toekomst voor uw gezin, bedrijf en omgeving. U kunt de bumpersticker gratis aanvragen zolang de voorraad strekt! Vul het webformulier van O-gen in en upload daarin een foto waarin u laat zien dat u net als Richard Vedder de raamsticker in uw trekkercabine heeft geplakt. Heeft u geen Aanjager met raamsticker ontvangen, dan kunt u de afbeelding natuurlijk ook zelf printen.

Heeft u de smaak van het besparen te pakken?
Ga er dan ook structureel mee aan de slag!

 1. Bereken het dieselverbruik per ton melk en per ha en vergelijk het met de bedrijven uit de studiegroepen.  Deze bedrijven verbruiken gemiddeld 210 liter diesel per hectare en 12,6 liter diesel per 1.000 kg melk, maar de diesel-efficiëntste melkveehouders kunnen met 8,4 liter per 1.000 kg melk of 128 liter per hectare toe. Zit uw dieselverbruik daarboven, dan kunt u vast en zeker besparen.
 2. Meet op welke activiteit u de meeste winst kunt behalen. In de Rapportage Dieselbesparing leest u het gemiddelde verbruik per activiteit, zoals de grasoogst, maisoogst, voeren en bemesten.
 3. Maak vóór elk groeiseizoen een plan hoeveel u gaat beweiden, welke activiteiten u gaat doen, hoe gaat u uw huidige machines en werktuigen gaat inzetten en welke taken de loonwerker gaat doen. Oftewel optimaliseer de middelen die ter beschikking staan.
 4. Maak tenslotte een plan voor de langere termijn waarin u de volgende vragen beantwoordt:
  - Welke grond op afstand heb ik nodig en hoe zet ik de grond op afstand in?
  - Welke activiteiten laat ik voortaan achterwege? Denk bijvoorbeeld aan rollen, bloten of ploegen bij maisteelt.
  - Welke activiteiten doet de loonwerker en wat doe ik zelf? Hoeveel vermogen heb ik daarvoor nodig? Wat wordt mijn zwaarste trekker?
  - Welke machine – trekker – combinaties pas ik toe met mijn eigen trekkers?
  - Hoe kan ik in het land de routes verbeteren? Kan ik door het aanleggen van nieuwe dammen en paden de rijroutes verkorten?

Lees meer over het voordeel en de mogelijkheden om diesel te besparen…

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht