Goed biestmanagement vermindert gedwongen afvoer

Goed biestmanagement vermindert gedwongen afvoer

Het immuunsysteem van een kalf werkt tijdens de eerste levensweken onvoldoende waardoor het kalf gevoelig is voor infecties. In biest zitten de anti-stoffen die nodig zijn om immuniteit op te bouwen en biest is daarmee van invloed op het vervangen van melkkoeien. Meer biest en van een goede kwaliteit betekent meer weerstand.

Edith Finke, werkzaam bij DLV Advies, begeleidt Utrechtse studiegroepen in het project Voorkomen is beter dan genezen. “Geef de hele melkperiode handmatig melk via een korte speen. Het zuigen aan de speen is belangrijk voor de speekselvorming en de aanmaak van enzymen. Het kalf neemt de antistoffen beter op en bouwt meer weerstand op. En geef meerdere porties melk per dag, een kalf krijgt eerder te weinig melk dan te veel. Probeer meer melk aan een kalf te verstrekken en verhoog met kleine porties van 0,5 liter per dag. Als het kalf het kan hebben, dan kun je ook veel voeren. Vroeger voerde men 25 kg poedermelk, nu vaak 60-80 kg.”

Meten

De kwaliteit van biest wordt uitgedrukt in het gehalte aan immunoglobuline (IgG) per liter. “Het meest handige en snelst is meten met een Brix refractometer. Meer droge stof geeft een hogere brixwaarde. Goede kwaliteit biest bevat minimaal 70 IgG per liter (brixwaarde > 24). Voer het kalf bij een brixwaarde van 24 drie liter biest. Een lagere brixwaarde is een lagere kwaliteit biest en dan moet er meer biest worden gegeven. Besteed bij een te lage brixwaarde extra aandacht aan het droogstandrantsoen.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op: e.finke@dlvadvies.nl

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht

LaMi maakt gebruik van cookies

We plaatsen functionele cookies voor een optimale gebruikservaring en analytische cookies om onze informatievoorziening te verbeteren. Voor analytische cookies wij toestemming. Lees onze cookie policy