Spuiwater zorgt voor versnellen van bladval en vertering

Spuiwater zorgt voor versnellen van bladval en vertering

Vanuit het project ‘Innovatief hergebruik spuiwater in de fruitsector’ is dit najaar voor de derde jaar op rij spuiwater toegepast om bladval en bladvertering te stimuleren. Afgelopen jaar gaf spuiwater zowel een versnelling van de bladval als de vertering. Op 13 november werd de laatste meting gedaan bij Conference. Bij de onbehandelde Conference was 62% van het blad gevallen. Bij de bomen die met spuiwater waren behandeld was al 96% van het blad eraf.

Fruittelers Wim van Wijk en Kees van Dijk en varkenshouder Wim van Vulpen uit de Utrechtse Kromme Rijnstreek kijken samen met adviseurs van Delphy en Wageningen UR naar een innovatieve en duurzame toepassing van spuiwater in de fruitsector. Eén van die toepassingen is de toepassing van het spuiwater in het najaar om de bladval en bladvertering te stimuleren. Een snelle bladvertering zorgt voor een lagere ziektedruk van bijvoorbeeld schurft. Wageningen UR heeft samen met van Wijk deze proef voor de derde jaar op rij uitgevoerd op Conference, Elstar en Wellant.

Optimale bespuitingsmoment

Om het optimale bespuitingsmoment te bepalen werd spuiwater toegepast op verschillende momenten; rond de start van de natuurlijke bladval of een week later. Verder werd in een andere behandeling spuiwater op beide momenten toegepast. Op 13 november werd de laatste meting gedaan bij Conference. Bij de onbehandelde Conference was 62% van het blad gevallen. Bij de bomen die met spuiwater waren behandeld was al 96% van het blad eraf. De behandeling moest dan wel gestart zijn rond natuurlijke bladval, een week later was niet effectief ten opzichte van onbehandeld. Het effect op bladvertering wordt begin volgend jaar bepaald. Afgelopen jaar gaf spuiwater zowel een versnelling van de bladval als de vertering.

Meer informatie:

Onderzoeker Fruitgewassen Peter Frans de Jong: peterfrans.dejong@wur.nl

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht

LaMi maakt gebruik van cookies

We plaatsen functionele cookies voor een optimale gebruikservaring en analytische cookies om onze informatievoorziening te verbeteren. Voor analytische cookies wij toestemming. Lees onze cookie policy