Wat laten de meetresultaten zien? Energiebesparingsavond 26 september Benschop

Wat laten de meetresultaten zien? Energiebesparingsavond 26 september Benschop

Het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij (ENM) werkt aan maatregelen en voorbeelden om het energiegebruik op melkveebedrijven te verlagen. Op drie voorbeeldbedrijven wordt nauwkeurig gemeten hoeveel energie er gebruikt wordt en door welke apparatuur. Na meer dan een jaar meten, is het tijd om de eerste resultaten te presenteren. Dat doen we op een drietal energiebesparingsavonden, verspreid over de provincie. Met als afsluiting een open dag op het voorbeeldbedrijf van de familie Veldhuizen in Eemdijk.

Voorbeeldbedrijven realiseren energiebesparing
Tijdens de bijeenkomsten laten we aan de hand van concrete meetgegevens zien welke besparingsmaatregelen wel of niet werken in de praktijk. Op één van de voorbeeldbedrijven daalde het verbruik van de compressor bijvoorbeeld flink door simpelweg alle luchtlekken te dichten. Op een ander bedrijf zijn de tl-buizen vervangen door ledverlichting, met als resultaat een besparing tot 70% op de verlichting. Een andere besparingstip is het uitzetten van het rondpompsysteem van de waterleiding zodra het niet meer vriest, of het toevoegen van een tijdklok. De voorbeelden worden vertaald naar het verbruik in kWh per 1.000kg melk, zodat melkveehouders ze eenvoudig kunnen vertalen naar hun eigen situatie. Ook maken we een berekening naar het benodigde aantal zonnepanelen. Zo wordt inzichtelijk dat u met minder zonnepanelen toekunt als u eerst kijkt waarop u kunt besparen.

26 september energiebesparingsavond
Op de energiebesparingsavonden presenteert Greet Ruitenberg de resultaten van de voorbeeldbedrijven. Ook wordt een specifiek onderwerp verder uitgediept en is een kleine energiemarkt ingericht, waar leveranciers en installateurs hun producten en diensten laten zien. Op 12 en 13 juni vonden al energieavonden plaats in Wilnis en Cothen. Op woensdag 26 september bent u vanaf 19:30 van harte welkom voor de derde avond in Dorpshuis XXL in Benschop.

28 september open middag voorbeeldbedrijf Veldhuizen
Eerder kondigden we ook een energiebesparingsavond aan in Eemdijk, Deze avond is echter uitgebreid naar een open dag op 28 september. Van 13:30 tot 16:00 bent u van harte welkom voor een rondleiding op het voorbeeldbedrijf van de familie Veldhuizen in Eemdijk. Ook kunt u verschillende workshops bijwonen over energiebesparing in de melkveehouderij. Er is een kleine energiemarkt waar leveranciers en installateurs u kunnen vertellen over besparingsmogelijkheden en natuurlijk presenteren we ook de resultaten van de 3 voorbeeldbedrijven op weg naar een energieneutrale bedrijfsvoering.

Meer informatie over deze bijeenkomsten vindt u op www.lami.nl/agenda

Lees meer...

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht