AFGELOPEN: Bestuivingsmix en biodiversiteit in de boomgaard (POP3)

Voor het POP3-project Biodiversiteit en bestuivingsmix zijn metselbijen uitgezet. Ze zijn een welkome aanvulling op andere bestuivers, zoals honingbijen en hommels. Jaarlijks is ruimte voor vijf fruitteeltbedrijven om mee te doenDeelnemende fruittelers doen zelf ervaring op met de inzet van metselbijen en het toepassen van maatregelen om bestuivers in de boomgaard te stimuleren. Opgedane ervaringen en resultaten worden verwerkt tot kant en klare instructies voor de telersDelphy en het Louis Bolk Instituut zijn de uitvoerders van het project. 

 

Boomgaarden bloeien steeds vroeger. Dat maakt de kans op koud weer daarom steeds groter. Metselbijen vliegen al bij 8°C. Ze houden van peer, appel en kers, vliegen niet ver en heel fijn: ze steken niet 

Vervolgproject

Het project is een vervolgproject op het innovatieproject over bestuivers. Deze kennis wordt met elkaar gedeeld en uitgedragen. Door de genomen maatregelen wordt de biodiversiteit in en om de boomgaard vergroot. In dit project wordt ook gekeken naar de effecten van biodiversiteitsmaatregelen op fruitteeltinsecten en hun natuurlijke vijanden. 

Bijeenkomsten

Jaarlijks zijn er diverse bijeenkomsten in het veld en een ‘coconoogstdag’ waar de cocons van de metselbijen worden geoogst. In verband met corona is er geen bijeenkomst tijdens de bloei. Daarom kun je de informatie vinden in deze video:

Uitgeschreven tekst lezen

In deze video wordt informatie gegeven over de bijdrage van metselbijen in de fruitteelt.

Resultaat

Het project levert kennis op bij de ondernemers over de inzet van andere bestuivers dan honingbijen. Daarnaast worden de ondernemers bewust van de maatregelen die zij kunnen nemen om de biodiversiteit op het bedrijf te vergroten en natuurlijke vijanden te stimuleren. Het project geeft praktische informatie voor alle geïnteresseerde fruittelers. 

Meer informatie

Wil je meer weten over het uitzetten van metselbijen? Bekijk de website van Delphy.

Of neem contact op met projectleider Gerjan Brouwer: g.brouwer@delphy.nl