AFGELOPEN: Proeftuin avocadoteelt (LEADER)

Fruitteler VOF de Vor is gestart met een proeftuin avocadoteelt. De proeftuin bestaat uit drie onderdelen: het starten en ontwikkelen van het telen van avocado’s, een leeratelier om de kennis en ervaring te delen met onderwijs, bezoekers, ‘collega’s’ en andere geïnteresseerden en een marketingplan om de avocado ‘van dichtbij’ te vermarkten en te promoten.  

 

VOF de Vor onderzoekt hoe ons voedsel op een andere manier geproduceerd kan worden. Zij zoeken daarbij verbinding met de omgeving: consument en burger én duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Na een gedegen onderzoek naar de teelt van avocado’s zijn zij tot de conclusie gekomen dat avocadoteelt in Nederland mogelijk kan zijn en zien kansen voor avocadoteelt in Nederland. 

LEADER subsidie

Ook voor de ontwikkeling van een nieuwe teelt, of een in Nederland ongebruikelijke teelt kun je in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit LEADER. Met die subsidie is initiatiefnemer VOF de Vor als fruitteler gestart met de teelt van avocado. Avocado’s zijn niet alleen voedzaam en gezond, de consumptie in Nederland neemt de afgelopen jaren een vlucht. De footprint van een avocado is echter wat minder gezond, de vruchten gebruiken om te groeien relatief veel water en de reis naar Europa is belastend voor het milieu. Terwijl juist die footprint en de gevolgen van een veranderend klimaat ook steeds meer in de belangstelling is komen te staan. 

Lees meer over LEADER subsidie.

Meer informatie

Meer weten over dit project of over de mogelijkheden van steun vanuit LEADERBel met Marianne Breedijk van de aanjaaggroep: 06 – 22566381 of bezoek de website LEADER Weidse Veenweiden.

Logo Europese Unie en Leader en provincie Utrecht met slagzin Europees Landbouwfonds voor Plattelandscontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland