
In Utrecht-Oost pleiten melkveehouders voor maatwerk om kringlopen te sluiten en bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Met dit project geven zij op bedrijfsniveau verder vorm aan kringlooplandbouw in het gebied.
De kringloopboeren in Utrecht-Oost werken al jaren aan een integrale aanpak om bodem, plant, dier en mest beter op elkaar af te stemmen. Het eigen voer efficiënter benutten en een betere bodemvruchtbaarheid staan bij deze kringloopaanpak centraal. Vooroplopende bedrijven laten zien dat het mogelijk is om kringlopen verder te sluiten en opgaven voor klimaat, natuur en biodiversiteit te realiseren. Met uiteindelijk lagere kosten.
In dit project kijken waterschap en melkveehouders samen naar welke opgaven er nog liggen in welke gebieden - en op welke percelen - volgens de Kaderichtlijn Water. Aan de hand van pilotbedrijven wordt vervolgens bepaald welke maatregelen mogelijk zijn. Dit gebeurt met een zogeheten ‘kansenkaart’. Hierin zijn alle duurzaamheidsopgaven gecombineerd en uitgewerkt tot concrete acties. Deze worden aangegeven op de perceelkaart van elk pilotbedrijf.
Inzetten op innovaties is ook een projectdoel, om nog meer op bedrijfsniveau te kunnen sturen. De melkveehouders willen dit doen via nieuwe mogelijkheden als het Bedrijfsspecifieke Stikstofbodemoverschot (BES) en het Bedrijfsspecifieke Nitraat (BEN). Daarnaast ontwikkelen zij een natuurinclusief bedrijfsplan in het gebied voor meer samenhang tussen bodemkwaliteit, kringlopen, waterkwaliteit, biodiversiteit, en natuur-, landschaps- en weidevogelbeheer.
Resultaten
Op donderdag 14 januari 2021 vond een eindwebinar plaats met onder andere Hanke Bruins Slot (gedeputeerde) en Henk Veldhuizen (Heemraad waterschap Vallei en Veluwe). Naast het presenteren van de resultaten is er een gesprek geweest met de aanwezige bestuurders en deelnemers van het project. Waarin kunnen zij elkaar helpen? Hoe maken we kringlooplandbouw een realiteit in Utrecht-Oost? Wat is hierin nodig vanuit beleid? Er was ook ruimte voor deelnemers van het webinar om vragen voor te leggen aan de aanwezigen in de studio.
Verdiepingswebinars
Voor de regio Utrecht-oost zijn een aantal routes naar kringlooplandbouw uitgewerkt in een mooi boekje. Dit boekje biedt concrete handvaten om met deze thema’s aan de slag te gaan voor zowel de boer als beleid en daarmee succesvolle kringlooplandbouw een realiteit te maken. Download het boekje.
Om de kennis en aanbevelingen uit het boekje verder toe te lichten en met u in discussie te gaan organiseren we een drietal korte webinars. In elk webinar gaan we dieper in op een van de aspecten van kringlooplandbouw. We starten met het meest actuele: stikstof, daarna volgt klimaat en tenslotte het meest belangrijke thema: het verdienmodel voor de boer. De praktijkervaringen, zoals beschreven in het boekje uit verschillende gebieden van Utrecht-Oost zullen uitgebreid aan bod komen.
De resultaten van de verschillende pilots in 2019 zijn uitgewerkt. Lees de factsheets en notities hieronder.
Notities
- Snelle test van vers grasmonsters op het melkveebedrijf om optimaal vers gras te voeren met weinig emissies
- Opbrengsten en kwaliteit van de eerste twee sneden gras in relatie tot bemesting, tijdstip van oogsten en conservering
Factsheets
- Vers gras voeren versus inkuilen in herfst 2019
- Verdichting, pH, profilering en verschillen in opbrengst
- Kwaliteit van eerste sneden gras
- Is verplichting grasonderzaai in mais uitvoerbaar?
- Hoe groenbemester onderwerken?
- Fosfaattekort op melkveebedrijven
- Bodemkwaliteit en maken van stappenplan
Project: Doorontwikkeling Kringlooplandbouw Oost
Uitvoerder: BV Boerenverstand i.s.m. collectief Utrecht-Oost, Collectief Ark & Eemland, loonbedrijf De Heus uit Langbroek en melkveehouders Overvest uit Doorn en Van de Wind uit Woudenberg.
Contactpersoon: Frank Verhoeven