Diesel

Diesel zorgt voor zo’n 60% van het totale energiegebruik op het melkveebedrijf. De meeste diesel is nodig bij het voeren van de koeien en bij de voederwinning.

Kosten brandstofverbruik
Per melkveebedrijf zijn de dieselkosten volgens het Landbouw Economisch Instituut gemiddeld € 5000 tot € 7000 per jaar. In 2014 is per 1.000 kg melk bijna 16 liter diesel verbruikt, waarvan ruim 10 liter (65%) door het melkveebedrijf en ruim 5 liter (35%) via loonwerk. Het directe dieselverbruik op het bedrijf en het indirecte dieselverbruik via loonwerk laten in de periode 2005-2014 geen duidelijke toe- of afname zien.

10 bespaartips
Kleine investeringen en aanpassingen in uw manier van werken kunnen al een groot besparingseffect op diesel hebben. Effectieve maatregelen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw rijgedrag, de afstemming van het vermogen van de trekker op het werktuig, gewichtsverdeling, een goede afstelling van het werktuig (werkbreedte en diepte), en de keuze een bewerking wel of niet uit te voeren.

10 praktische en direct beschikbare besparingsmogelijkheden* zijn:

  1. Pas uw rijgedrag aan. Verlaag het motortoerental van de trekker door een hogere versnelling te kiezen en laat de trekker niet onnodig stationair draaien tijdens het wachten en pauzes.
  2. Gebruik een juiste trekker-werktuigcombinatie. Een trekker is in verhouding het zuinigst wanneer deze volledig wordt belast. Uit onderzoek blijkt dat bij werkzaamheden waarvoor bijvoorbeeld 100 pk vermogen nodig is en een trekker wordt gebruikt die maximaal 110 pk kan leveren, dit tot wel 30% zuiniger is dan wanneer een trekker is gebruikt van 150 pk. Dit komt doordat de trekker van 110 pk bijna volledig wordt belast en hierdoor in verhouding efficiënter met zijn brandstof omgaat dan de niet volledig belaste trekker van 150 pk.
  3. Zorg voor de juiste bandenspanning. Dit geeft een betere grip, waardoor de werkelijke snelheid stijgt, werkzaamheden sneller gaan en dus minder brandstof nodig is. Lees verder
  4. Gebruik een zo groot mogelijke bandenmaat. Dit verbetert de krachtomzetting naar de bodem en scheelt zo brandstof. Gemiddeld wordt 15 tot 30% van de brandstof gebruikt voor de krachtomzetting naar de bodem.
  5. Schaf een zuinige trekker aan. Nieuwe trekkers zijn vaak tot 10% zuiniger.
  6. Zorg voor voldoende gewicht op de vooras bij voorwielaandrijving. Bij te weinig gewicht draagt de vierwielaandrijving niet maximaal bij aan de trekkracht. Bij een trekker met grote, moderne radiaalbanden aan de vooras moet minimaal 25 tot 30% van het totaalgewicht op de vooras rusten. Bij veel oudere trekkers is dat slechts 15%. Door deze betere benutting is een besparing van 1 tot 5 liter diesel per hectare mogelijk.
  7. Onderhoud regelmatig uw trekker en machines. Dit draagt bij aan een langere levensduur en minder dieselverbruik.
  8. Zorg voor een goede afstelling van grondbewerkingsmachines en voor een efficiënte werkbreedte. Door bijvoorbeeld bij het ploegen en cultiveren met een werkdiepte van 15 cm in plaats van 25 cm te werken, kunt u flink op brandstof besparen. Door de machines goed af te stellen, kunt u € 5 tot € 25 per hectare besparen.
  9. Registreer het dieselverbruik per tankbeurt gekoppeld aan de werkzaamheden. Dit geeft u een goed beeld van uw verbruik. U kunt dan ook vergelijken met collega’s.
  10. Maak minder gebruik van machines. Pas beweiding optimaal toe en verminder waar mogelijk grondbewerking en volveldtoepassingen. Lees verder

​*Bron: Factsheet Dieselbesparing in de melkveehouderij van RVO

Wat levert het op?
Met de 10 maatregelen is een besparing mogelijk van 40% op uw totale brandstofkosten. Dat is dus € 2000 tot € 3000 per jaar.

Interessante links

Thema's