Oplaadbare batterij of accu

Duurzame stroom die bijvoorbeeld via zonnepanelen is opgewekt, is goed op te slaan in een oplaadbare batterij of accu. Naar behoefte is de opgeslagen stroom weer te gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens piekuren wanneer er extra energie nodig is voor uw melkrobot, stallampen en reinigingsmachines in het bedrijf. Of wanneer de zon is ondergegaan, maar het werk en energiegebruik onverminderd door moet gaan.

Wat vraagt het?
De kostprijs van een oplaadbare batterij of accu die u op het bedrijf kunt inzetten, is momenteel nog hoog. Energieopslag zonder subsidie is daarom vooralsnog niet haalbaar.

Wat levert het op?
De energie die u opslaat, kunt u zelf gebruiken of leveren aan het net. U kunt de opgeslagen energie bijvoorbeeld gebruiken voor ventilatie of koeling van producten. Alleen als u handelt met de opgeslagen energie, is er mogelijk een rendabele businesscase te realiseren.

Praktijkvoorbeeld
Op landbouwbedrijf De Jong en Bos uit Odoorn is in maart 2016 een groot energieopslagsysteem van 294 kWh in gebruik genomen. Het opslagsysteem vangt de zonne-energie op en verhandelt deze op lucratieve momenten. In de rapportage Energieopslag in accu's vindt u meer informatie en rekenvoorbeelden.

Thema's