Het voordeel van een frequentieregelaar

Bij het melken verbruikt vooral de vacuümpomp energie. Een frequentieregeling op de vacuümpomp zorgt ervoor dat de pomp tijdens het melken het vacuüm levert dat op ieder gewenst moment nodig is. Alleen tijdens het spoelen is vol vermogen nodig. Met een frequentiegeregelde vacuümpomp kunt u tijdens het melken het vermogen terugregelen tot zo’n 20% van de maximale capaciteit. U bespaart hiermee 80% op het energieverbruik ten opzichte van een standaard vacuümpomp.

Wat kost het?
Losse frequentieregelaars kosten tussen de € 1.500 en € 3.500 (exclusief btw en montage). Is de vacuümpomp niet geschikt voor een frequentieregelaar? Dan kunt u een nieuwe frequentiegeregelde vacuümpomp aanschaffen voor een richtprijs van € 5.500 tot € 7.500 (exclusief btw en montage). Hoe kleiner het melksysteem, hoe goedkoper de aanschaf van een frequentieregelaar of nieuwe frequentiegeregelde vacuümpomp is.

Wat levert het op?
Op veel bedrijven is een besparing van bijna 5 kWh per 1.000 kg melk door frequentieregeling mogelijk. Deze besparing bedraagt ongeveer 10% van het totale elektriciteitsgebruik van een gemiddeld melkveehouderijbedrijf met een melkstal of een carrousel. Frequentiegeregelde vacuümpompen zijn tijdens het melken ook veel stiller. In de praktijk ervaren veel melkveehouders dit als een prettige bijkomstigheid.

Tips

  • Overleg met uw melkmachineleverancier of op uw huidige vacuümpomp een frequentieregelaar geplaatst kan worden. Niet elke pomp is hiervoor geschikt. Daarnaast is bij oudere vacuümpompen het vermogen vaak minder ver terug te regelen, waardoor de besparingen lager uitvallen.
  • Meer weten over frequentieregeling op de vacuümpomp? Bekijk de factsheet van rvo.nl. Dan leest u ook hoe u het energieverbruik berekent van zowel een standaard als een frequentiegeregelde vacuümpomp.

Thema's