Optimaal voorkoelen

Melk optimaal voorkoelen betekent dat de melk wordt teruggekoeld tot 2 - 4 °C boven de temperatuur van het ingaande koelwater. Dit is mogelijk wanneer er minimaal 1,1 liter water voor elke liter melk door de voorkoeler stroomt en de grootte van de voorkoeler is afgestemd op deze 2 stromen.

Wat kost het?
Een voorkoeler kost tussen de € 2.000 en € 3.500. Dit is exclusief btw, montage en opslagvat voor voorkoelwater.

Wat levert het op?
Gemiddeld scheelt het 8 kWh aan energie per 1.000 kg melk. Bij een gemiddeld verbruik van 50 kWh/1.000 kg melk gaat het om een besparing van ruim 15%.

Kiezen uit platen- en buizenkoelers
Bij voorkoelers kunt u kiezen uit platen- en buizenkoelers. Beide geven goede resultaten. Op bedrijven die alleen over leidingwater beschikken, ligt een platenkoeler voor de hand omdat deze minder water vraagt. Ook op grotere bedrijven heeft een platenkoeler de voorkeur. Dit omdat deze in meer verschillende capaciteiten verkrijgbaar zijn. Een buizenkoeler is eenvoudiger schoon te maken dan een platenkoeler. Advies bij een melksysteem met een platenkoeler is om altijd met een schoon filter te spoelen.

Meetprotocol voor voorkoelers
Het plaatsen van een voorkoeler is ook een van de maatregelen waarvoor punten worden gegeven voor een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)-stal. Met ingang van 2018 worden deze punten alleen verstrekt wanneer door middel van een meting wordt aangetoond dat de temperatuur van de uitgaande melk maximaal 5°C boven de temperatuur van het ingaande water ligt. Leveranciers van voorkoelers moeten dit dus kunnen aantonen. Ook al bouwt u geen MDV-stal vraag bij aanschaf van een voorkoeler dezelfde garantie. Lees meer...

Tip
Met de rekentool Melkvoorkoeler kunt u uitrekenen hoeveel kWh/€ u jaarlijks kan besparen. Vervolgens kunt u dit afzetten tegen de aanschafkosten. 

Thema's