Verlichting en huisvesting

Melkveehouders passen uiteenlopende verlichtingsregiems toe op hun bedrijf. Er zijn grote verschillen in lichtniveau, aantal branduren en efficiëntie van de toegepaste verlichting. Deze  bepalen het energieverbruik op uw bedrijf.

Hoe besparen op uw verlichting?
U kunt het energieverbruik voor verlichting verlagen:

  • door scherp te letten op het aantal branduren. Onderzoek heeft aangetoond dat tijd- en schemerschakeling op de verlichting doorgaans leidt tot een afname van het aantal branduren.
  • door de nachtverlichting te minimaliseren
  • door bewegingsmelders toe te passen in ruimten waar u weinig komt
  • door de verlichting in meerdere groepen te schakelen, zodat alleen de verlichting ingeschakeld kan worden waar deze nodig is. Droogstaand melkvee heeft immers geen aanvullende verlichting nodig, jongvee heeft minder lang licht nodig dan melkvee en de afkalfstal hoeft alleen bij gebruik verlicht te worden.
  • door in de stal energie-efficiënte verlichting toe te passen

Wat is energie-efficiënte verlichting?
Energie-efficiënte verlichting geeft veel licht, daar waar u het nodig hebt. Met een zo laag mogelijk energieverbruik. Energie-efficiënte verlichting is:

  • een armatuur met een hoge LOR-waarde (minimaal 75%). De LOR (light output ratio) van een armatuur geeft aan welk percentage van het licht van de lamp uit het armatuur komt.
  • een lamp van 100 – 120 lumen/watt. De meest efficiënte lampen geven momenteel deze lichtuitstoot
  • een efficiënt voorschakelapparaat  (niet van toepassing bij LED-verlichting)

Vraag ernaar bij de aanschaf van nieuwe verlichting. Vooral nieuwere technieken (vaak LED) hebben een hoge lumen/Watt verhouding.

Hoeveel besparen met energie-efficiënte stalverlichting?

Weten hoeveel u op uw bedrijf kunt besparen door uw bestaande stalverlichting te vervangen door een energie-efficiënte variant? Reken het uit via www.energiezuinigemelkveehouderij.nl.

Fiscaal voordeel voor energiezuinige verlichting
Voor een aantal energiebesparende maatregelen kunt u Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Bijvoorbeeld voor:

  • energiezuinige verlichting: LED-verlichtingssysteem anders dan met LED-buizen met een specifieke lichtstroom van ten minste 100 lm/watt, of LED-buis armatuur met een specifieke lichtstroom van ten minste 110 lm/watt. Er worden eisen gesteld aan de wijze waarop de lichtstroom is gemeten. Kijk hiervoor in de Energielijst 2016.
  • besparingssysteem voor verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen. Denk hierbij aan regelinstallaties voor het schakelen, afhankelijk van daglichtintensiteit of automatische aan- of afwezigheidsdetectie.

Voorbeeld energieverbruik van 3 typen TL-verlichting

 

 Wattage

 Lichtuitstoot (Lumen/watt)

 Wattage voorschakelapparaat

 Wattage totaal

 Lichtuitstoot (Lumen/wattage totaal)

 T12 (38 mm)

 40

 62

 12

 52

 48

 T8 (26 mm)

 36

 84

 8

 44

 69

 T5 (16 mm)

 28

 104

 3

 31

 94

 

Thema's