Verlichting en huisvesting

Er zijn grote verschillen in lichtniveau, aantal branduren en de efficiëntie van de toegepaste verlichting op melkveehouderijbedrijven. Bovengenoemde drie factoren bepalen gezamenlijk het elektriciteitsverbruik van de verlichting op uw bedrijf. Hoge lichtniveau’s, veel branduren en inefficiënte verlichting leiden tot een hoog verbruik.

Hoe kunt u besparen op uw verlichting?
U kunt het energieverbruik voor verlichting verlagen:

  • door scherp te letten op het aantal branduren. Onderzoek heeft aangetoond dat tijd- en schemerschakeling op de verlichting doorgaans leidt tot een afname van het aantal branduren;
  • door de nachtverlichting te minimaliseren (minder lampen en/of lampen met een lager vermogen);
  • door bewegingsmelders toe te passen in ruimten waar u weinig komt;
  • door de verlichting in meerdere groepen te schakelen, zodat alleen de verlichting ingeschakeld kan worden waar deze nodig is. Droogstaand melkvee heeft immers geen aanvullende verlichting nodig, jongvee heeft minder lang licht nodig dan melkvee en de afkalfstal hoeft alleen bij gebruik verlicht te worden;
  • door in de stal energie-efficiënte verlichting toe te passen

Wat is energie-efficiënte verlichting?
Energie-efficiënte verlichting geeft veel licht, daar waar u het nodig hebt. Met een zo laag mogelijk energieverbruik.

Voorbeeld energieverbruik van 4 typen verlichting (buizen van 120 cm)

 

 Wattage

 Lichtuitstoot (Lumen/watt)

 Wattage voorschakelapparaat

 Wattage totaal

 Lichtuitstoot (Lumen/wattage totaal)

 T12 (38 mm)

 40

 62

 12

 52

 48

 T8 (26 mm)

 36

 84

 8

 44

 69

 T5 (16 mm)

 28

 104

 3

 31

 94

LED-TL

 14

 150

3

 17

 124

* Bij LED verlichting wordt van een driver gesproken.

Vraag bij de aanschaf van verlichting altijd naar de lichtuitstoot in lumen per watt en het verbruik van de voorschakelapparatuur/driver. Niet elke LED-TL levert 150 lumen per watt!!
Let op: Niet elke verlichting is bestand tegen het klimaat in een stal. Vraag hiernaar bij de aanschaf anders valt de levensduur van de verlichting tegen en heeft u extra werk en kosten voor de vervanging van lampen en/of armaturen.

Fiscaal voordeel voor energiezuinige verlichting
Voor een aantal energiebesparende maatregelen kunt u Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Kijk voor meer informatie in de Energielijst 2019.

EIA is alleen aan te vragen op nieuwe apparatuur. Met de EIA kunt u 45% (regeling 2019) van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Alleen aanvragen die binnen 3 maanden na het geven van de opdracht zijn ingediend, worden in behandeling genomen.

Voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij
Jan Oskam heeft op zijn bedrijf het verbruik van de verlichting met 30% verlaagd. Lees hier hoe hij dat heeft aangepakt.

 

Thema's