Nieuws

Dit najaar nieuwe ronde energiechallenge melkveehouderij

Het project ‘Efficiënt op weg…’ start in het najaar van 2018 een nieuwe ronde van de energiechallenge voor Utrechtse melkveehouders. Doel is voornamelijk om deelnemers bewust te maken van het energiegebruik op het bedrijf. Elke melkveehouder kan meedoen en er zijn mooie prijzen te winnen. Maar ook deelnemers die geen prijs winnen, worden er beter van. Energiebesparing is namelijk winst; voor de eigen portemonnee en voor het milieu.

Lees meer...

Proefveld sorghumteelt aangelegd

Op 24 mei 2018 zijn in Utrecht Oost proefvelden ingezaaid met 5 sorghum rassen en 1 maïsras. Sorghum is een milieuvriendelijk gewas dat goed bestand is tegen droogte en weinig bemesting vraagt.

Lees meer...

Voor niets gaat de zon op!

Op het voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij van de familie Peek is een zonneboilersysteem aanwezig. Het elektriciteitsverbruik hiervan is in het project door aanpassingen met 40% verlaagd. Het energieverbruik voor het maken van warm water ligt nu net onder het niveau dat in een optimale situatie haalbaar wordt geacht. Onderstaand leest u welke maatregelen genomen zijn en hoe u kunt bepalen of een zonneboilersysteem interessant is voor uw bedrijf. Heeft u een zonneboilersysteem en wilt u weten of dit goed functioneert? Plaats net als Peek een tussenmeter en monitor uw verbruik.

Lees meer...

Subsidieregeling voor bodem en water

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht stelt 200.000 euro beschikbaar aan agrariërs in Utrecht/Zuid-Holland die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

Lees meer...

POP3-subsidies voor kennisoverdracht

Tussen 18 juni en 24 augustus 2018 kunnen weer subsidieaanvragen worden ingediend voor de POP3- maatregel, trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties. In de volksmond ook wel de regeling Kennisoverdracht genoemd.

Lees meer...

Geslaagde fruitteelt-excursie naar Erichem

Woensdag 13 juni woonden bijna 30 fruittelers (waarvan het grootste deel uit Utrecht) de excursie naar het fruitteeltbedrijf van Johan de Ruiter in Erichem bij. Deze excursie was door gebiedscoöperatie O-gen en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) georganiseerd. Het centrale onderwerp was het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door vergroting van biodiversiteit . Na een korte toelichting over zijn bedrijf en zijn bedrijfsfilosofie om aan de slag te gaan met de LBS-methode (lokken-behouden-sparen) nam Johan de aanwezigen mee naar het machinepark.

Lees meer...

Luchtlekken en ledverlichting

“Hoe kan ik energie besparen op mijn melkveebedrijf?” Deze vraag staat centraal binnen het project Energieneutrale Melkveehouderij. Als onderdeel van het project zijn op drie voorbeeldbedrijven tussenmeters geplaatst, om het energiegebruik van verschillende apparaten in kaart te brengen. Op 12 en 13 juni werden bijeenkomsten gehouden om melkveehouders uit de Venen en de Kromme Rijnstreek te informeren over de tussentijdse resultaten.

Lees meer...

Besparingsmaatregelen met een korte terugverdientijd

Op 5 juli 2017 zijn voor agrarische bedrijven de zogenaamde “erkende maatregelen voor energiebesparing” in het Activiteitenbesluit van kracht geworden. Alle erkende maatregelen hebben een terugverdientijd van minder dan 5 jaar en zijn dus economisch zeer interessant! Of ze nu verplicht zijn of niet, ze zijn sowieso de investering waard.

Lees meer...

Druk op het drukvat; bespaar energie op uw bronwatersysteem

Het drinkwatersysteem is een van de vijf grote energieverbruikers op een melkveehouderijbedrijf. Dit naast melken, koelen, reinigen en verlichten.

Lees meer...

Veel bruikbare tips in masterclass Joel Salatin

Vol verwachting bezochten Conny Graveland, Rozemarijn Karsemeijer en Peter Kooiman de masterclass van Joel Salatin in Kamerik. In april wonnen zij kaarten voor een bezoek aan de masterclass van deze innovatieve boer uit Virginia. Na twee boeiende dagen vol kennisuitwisseling gingen ze naar huis met bruikbare ideeën voor hun eigen bedrijf.

Lees meer...

Energiebesparingsavonden: Eerste resultaten voorbeeldbedrijven

Het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij (ENM) werkt aan maatregelen en voorbeelden om het energiegebruik op melkveebedrijven te verlagen. Op drie voorbeeldbedrijven wordt nauwkeurig gemeten hoeveel energie er gebruikt wordt en door welke apparatuur.

Lees meer...

Melkveehouderij en klimaatbeleid in beeld gebracht door Duurzame Zuivelketen

Oud-topschaatser en sportcommentator Erben Wennemars gaat in een 6-delige YouTubeserie op zoek naar het verhaal achter het Nederlandse klimaatbeleid en de rol die de melkveehouders daarbij kunnen spelen.

Lees meer...

Win 2 kaartjes voor theatervoorstelling Koning van het Grasland in Westbroek

Het is gelukt! ...de Provincie Utrecht heeft het mogelijk gemaakt dat de theatervoorstelling Koning van het Grasland ook naar de provincie Utrecht komt. De Gebiedscommissie Utrecht-West en Gebiedscoöperatie O-gen willen dit initiatief graag ondersteunen en geven daarom kaartjes weg voor de avondvoorstelling van 13 juli 2018, voor elk gebied één set van twee kaartjes.

Lees meer...

Collectieve zonne-energieprojecten op agrarische daken gerealiseerd

Verschillende postcoderoosprojecten zorgen voor duurzame stroom in de provincie Utrecht. Op een aantal locaties werken agrariërs en buurtbewoners samen aan collectieve opwekking van elektriciteit.

Lees meer...

Agrarische daken voorzien Haarzuilens van duurzame stroom

Afgelopen zaterdag 7 april was een zonnige dag voor Haarzuilens. Het was heerlijk weer én het postcoderoosproject Haarse Zon werd officieel geopend. Helga van Leur, de bekende meteorologe uit Vleuten en Lot van Hooijdonk, wethouder in Utrecht openden het project bij fruitbedrijf en plattelandswinkel De Haarse Gaard. Dit is één van de drie agrarische daken waarop een deel van de in totaal 768 zonnepanelen is gelegd. In de winkel is op een monitor precies te zien hoeveel energie tot nu toe is opgewekt.

Lees meer...

Aanleg stuwtjes in Utrecht-Oost

De afgelopen maanden zijn stuwtjes geplaatst bij Art Wolleswinkel in Renswoude en Jan van der Wind in Woudenberg. Beide bedrijven hebben in droge perioden last van droogteschade in het grasland en doen daarom mee aan het POP-3 project Flexibel Peilbeheer Utrecht-Oost. Op het land van Wim Thomassen in Overberg is het juist vaak te nat. Bij hem is daarom in oktober 2017 al peilgestuurde drainage aangelegd.

Lees meer...

Kavelruil Binnenveld succesvol afgerond

Het kavelruilproces in het Utrechtse deel van het Binnenveld is op 16 april feestelijk afgesloten met het passeren van de akte van toedeling.

Lees meer...

Kringloopkalender gratis bestellen

De kringloopkalender bevat maandelijks 4 praktische tips om de mineralenkringloop op uw melkveebedrijf te optimaliseren. De tips zijn verzameld door Utrechtse melkveehouders en gebiedspartners die de afgelopen jaren werkten aan kringloopprojecten in Utrecht. De opgedane kennis delen zij graag met u.

Lees meer...

Maak van dieselbesparen een gewoonte

Op een melkveebedrijf wordt veel energie verbruikt in de vorm van elektriciteit, diesel en gas. Diesel is daarbij de grootste kostenpost. Dit blijkt uit gegevens van 6 studiegroepen dieselbesparing in de provincie Utrecht. Gemiddeld bestond in 2016 3,3% van de melk-kostprijs op de deelnemende bedrijven uit dieselkosten. Besparen op diesel betekent dus een verlaging van de melk-kostprijs en dat is winst voor uw bedrijf! Maar hoe zorgt u dat u minder diesel hoeft in te kopen?

Lees meer...

Zonne-energie installatie gerealiseerd bij veehouderij te Werkhoven.

Als eerste in een reeks van 15 projecten is een zonne-energie installatie gerealiseerd bij Hoogenraad veehouderij te Werkhoven. 

Lees meer...

Twee Kringlooplandbouw-projecten in ontwikkeling

Binnenkort gaan 2 nieuwe kringloopprojecten van start. Deze borduren voort op de succesvolle Kringloopprojecten die eerder in Utrecht-Oost plaatsvonden.

Lees meer...

Laat uw gras meten! Bewust en Beter Beweiden

Bent u al klaar voor het beweidingsseizoen 2018? Wilt u dit seizoen uw beweiding scherper gaan sturen en leren van elkaar. Doe dan mee met Bewust en Beter Beweiden.

Lees meer...

Winnaars masterclass Joel Salatin bekend

Op maandag 25 maart heeft gedeputeerde Mirjam Maasdam (landbouw) twee winnaars getrokken voor de tweedaagse masterclass van Joel Salatin. Rozemarijn Karsemeijer uit Nieuwer ter Aa en Conny Graveland uit Oudewater zijn de gelukkige winnaars. Van harte gefelicitieerd!

Lees meer...

30% besparen op stalverlichting!

Op het voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij van de familie Oskam is een flinke energiebesparing gerealiseerd door het verplaatsen en anders schakelen van de verlichting. 

Lees meer...

Kennisuitwisselingsdag water- en bodembeheer in de veenweiden 8 maart

Bent u ook benieuwd naar de werkwijze en effecten van Sturen met Water, drukdrains en onderwaterdrainage? Of naar de kansen van natte teelten, of klei op veen? En wilt u weten wat u daarmee kunt in de praktijk? Kom dan naar de kennisuitwisselingsdag op 8 maart in Woerden en praat en denk mee aan de hand van inspirerende praktijkverhalen! Meer informatie en aanmelden...

Lees meer...

Besparingsplan AMS-compressor heeft effect!

Op het voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij van de familie Oskam is in 3 eenvoudige stappen een flinke besparing gerealiseerd. De compressor van het automatisch melksysteem van Jan en Lisanne werkt een stuk zuiniger. De belangrijkste tip: Onderschat het extra energieverbruik door een luchtlek niet! Lees meer...

Lees meer...

Boeren aan de slag met bodemmeters

In aanwezigheid van Mirjam Maasdam, gedeputeerde Landelijk Gebied, is het startsein gegeven voor een proef met meters voor de bodemtemperatuur en bodemvocht bij achttien agrariërs. Melkveehouder Jan Graveland heeft als eerste agrariër in Utrecht-West de meter voor bodemtemperatuur op zijn bedrijf in gebruik.

Lees meer...

Masterclass Joel Salatin in Kamerik op 20 en 21 april

Bent u op zoek naar een andere manier van landbouw, die de bodem herstelt, kringlopen versterkt, koolstof vastlegt, de natuur inschakelt en netto rendement oplevert? Laat u inspireren door Joel Salatin; de meest innovatieve boer ter wereld volgens TIME Magazine.

Lees meer...

Gedeputeerde Mirjam Maasdam onthult Kringloopkalender op bijeenkomst Kringloop en Bodem

Op dinsdag 13 februari onthulde gedeputeerde Mirjam Maasdam de eerste Kringloopkalender tijdens een drukbezochte bijeenkomst voor melkveehouders in Leusden.

Lees meer...

21 miljoen euro in nieuw provinciaal Energiefonds Utrecht

Vanaf januari 2018 is het Energiefonds Utrecht beschikbaar voor bedrijven en ondernemers in de hele provincie Utrecht. De omvang van het nieuwe fonds bedraagt ruim 21 miljoen euro. Het fonds kan worden gerealiseerd door een bijdrage van de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht. 

Lees meer...