Emissie beperken bij het mesten

Emissie beperken bij het mesten

Emissie-arm bemesten: dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn er in de provincie Utrecht twee melkveehouders die goede resultaten behalen met vernieuwende methodes om emissie te beperken bij het mesten. Lees hier de verhalen van Frederik de Wit en Wim van Vliet uit Nieuwer Ter Aa , en de maatschap Vlooswijk-Brouwer uit Montfoort.

Mest en water bijna tegelijk

Maiko Vlooswijk en Margreet Brouwer hebben een manier bedacht om zoveel mogelijk stikstof in de bodem te brengen en toch zo weinig mogelijk ammoniak uit te stoten. Zij hebben een mesttank ontwikkeld waarin zowel mest als water kan worden opgepompt. Een tussenschot houdt het water en de mest uit elkaar. Het idee achter deze speciale tank is dat hij met een sleufkouter de mest rechtstreeks in de bodem legt en er direct daarna water overheen laat lopen. Dit gebeurt in een verhouding 1: 2. Je benut de mest zo veel beter, waardoor je er minder van nodig hebt. En er komt minder ammoniak in de lucht terecht omdat dat afgevangen wordt door het water. Dat werkt heel goed. Je ruikt het bijvoorbeeld nauwelijks als er gemest is.

Drukwisselbanden

De tank van Vlooswijk en Brouwer heeft een inhoud van bijna 20 kuub en is dus behoorlijk zwaar. Zij boeren op klei, dus tijdens het mesten is het belangrijk dat de zware tank zo weinig mogelijk op de bodem drukt, anders druk je hem teveel in elkaar. Daarom gebruiken ze speciale drukwisselbanden, waarmee de druk in de banden heel snel geregeld kan worden. Op het land rijdt Vlooswijk met 0,8/0,9 bar, maar als hij de weg op moet kan de druk snel verhoogd worden tot een normaal niveau. Zo spaart hij niet alleen zijn banden, hij bespaart ook brandstof.

Automatische mestdosering

In Nieuwer Ter Aa hebben melkveehouders Wim van Vliet en Frederik de Wit onlangs een nieuwe mesttank in gebruik genomen. Zij zetten vooral in op het besparen van mest. Hun tank heeft een automatische mestdosering. Hij bepaalt zelf de hoeveelheid mest die gespoten wordt aan de hand van de snelheid waarmee gereden wordt. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat de mest optimaal verdeeld wordt. Elk stukje grond krijgt niet te weinig, maar zeker ook niet te veel.  

GPS

Wie GPS op zijn trekker heeft, kan de tank koppelen aan de GPS, zodat hij zelf precies kan bijhouden waar al is gemest. De tank heeft 28 uitlopen verdeeld over 5 secties. Als hij op een stuk komt waar volgens de GPS al gemest is, wordt de bewuste sectie automatisch afgesloten. Zo voorkom je dubbele bemesting.

Meer weten?

De beide mesttanks zijn ontwikkeld met behulp van POP3-subsidie. Wilt u meer weten over deze mesttanks en de gebruikte technieken? Stuur dan een e-mail naar info@utrecht-west.com en wij brengen u met de bewuste agrariër of zijn leverancier in contact.

 

  

 

 

 

 

Gepubliceerd op

« Terug naar het nieuwsoverzicht