Utrechtse agrariërs gaan extensiever boeren na kavelruil
De familie Lekkerkerker heeft hun agrarische bedrijf na een kavelruil verplaatst van Amerongen naar Cothen om daar extensiever te gaan boeren. Op de nieuwe locatie gaan ze ook zorg verlenen aan mensen met hulp van dieren en natuur. “Het was een intensief traject, maar de ruil heeft ons toekomstperspectief gegeven, voor ons bedrijf én ons gezin”, vertelt Kees Lekkerkerker. Dankzij de bedrijfsverplaatsing slaat er aanzienlijk minder stikstof in het Natura 2000-gebied Oud Kolland neer.
Voor agrarisch ondernemers is grondruil interessant, omdat zij hun kavel kunnen vergroten of op een andere plek hun bedrijf toekomstbestendiger kunnen inrichten. Vorig jaar werden al de eerste twee kavelruilen in dit gebied met succes afgerond en op dit moment lopen er gesprekken over een vijfde en zesde kavelruil.
Meer weten over kavelruil?
Wil je meer weten over het kavelruilproces? Bezoek dan de webpagina Kavelruil Kromme Rijn Oost.
Waarom kavelruil?
In het Kromme Rijngebied zet de provincie Utrecht vrijwillige kavelruil in voor meerdere doelen: versterking van de natuur, toekomstbestendige landbouw en een veilige, sterke Lekdijk. Door gronden te ruilen vergroot en verbindt de provincie natuurgebieden, waardoor een robuuster en biodiverser leefgebied voor dieren en planten ontstaat. Hoogheemraad Stichtse Rijnlanden zet de verkregen gronden in voor het versterken van de Lekdijk, zodat die veilig blijft en ons tegen overstromingen beschermt.