Bijeenkomst ‘Bouwmaterialen van Utrechtse Bodem’ 9 november 2023
Ben jij een Utrechtse agrariër die vezels teelt voor bouwmaterialen of er mee wil beginnen? Kom dan op donderdagochtend 9 november naar de bijeenkomst ‘Bouwmaterialen van Utrechtse bodem’. Agrariërs, bouwers en verwerkers komen bij elkaar om van elkaar te leren en samenwerkingen op te zetten.
We staan voor belangrijke uitdagingen zoals het herstellen van biodiversiteit, behalen van klimaatdoelstellingen, het vinden van nieuwe inkomstenbronnen voor boeren, en tegelijkertijd de groeiende vraag naar betaalbare, duurzame bouwmaterialen. Een structureel antwoord op deze vragen is een regionale bouweconomie, waarin de landbouw vezels teelt voor de bouw. Denk aan isolatiemateriaal van hennep of vlas en plaatmateriaal van stro en olifantsgras.
Vezelrijke teelt in Utrecht
Ook in onze regio zijn de eerste stappen gezet door boeren, verwerkers en bouwers om hennep en zonnekroon te telen en te verwerken. Samen met partners zoals de provincie Utrecht, Rabobank Midden-Nederland, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, gemeente Vijfheerenlanden, Cirkelstad en Regioplatform Woningcorporaties Utrecht bouwt Building Balance hierop door zodat we de komende jaren een echte economie tot stand brengen rondom telen, verwerken en toepassen van biobased bouwmaterialen.
Uitgeschreven tekst lezen
Boerin Marije Klever vertelt over hennepteelt
Wil je hier ook aan meedoen?
Wil je meedoen of ben je al begonnen en heb je behoefte aan meer klanten, geschikt bouwmateriaal of loop je ergens tegenaan wat je collectief wilt oplossen? We brengen Utrechtse bouwprojecten die biobased materialen willen gebruiken, grondeigenaren met ruimte voor vezelteelt en verwerkers die vezelgewassen willen verwerken samen.
Wat gaan we doen?
Tijden de bijeenkomst nemen we de tijd om elkaar te leren kennen en samenwerkingen op te zetten. Tijdens de ochtend zijn er specifieke workshops om de eerste productieketens te ontwikkelen en vraag en aanbod met elkaar te verbinden. Ook als je nog twijfels hebt over wat je hiermee kan, ben je van harte welkom. Het programma duurt maximaal 3 uur. Meld je aan via deze link om op de hoogte te blijven van de locatie en het programma.