Ervaringen

Agrariërs en erfeigenaren vertellen

De plattelandscoaches begeleiden inmiddels zo’n 250 agrariërs met het ontwikkelen van een duurzaam en rendabel toekomstperspectief. Of het nu gaat om een nieuw verdienmodel, een nieuwe vorm van landbouw, persoonlijke ontwikkeling of astbestsanering. Geen erf is gelijk en ook de vragen en wensen van een erfeigenaar zijn persoonlijk. Lees en bekijk hier de ervaringen van agrariërs met het coachingstraject.

Praten over persoonlijke dingen

De begeleiding van een plattelandscoach start bij de vraag van de ondernemer en kan gaan over bedrijfsmatige thema’s, maar ook over meer persoonlijke dingen. Zo ook bij Anton en Janny Zwart uit Leusden. Zij kregen in de gaten dat ze nog wel met elkaar spraken, maar  niet over dat wat er nu écht belangrijk is.

Lees hun verhaal 

Anton en Janny Zwart op hun grasland

Praten over bedrijfsopvolging

Voor familie Veldhuisen uit Nigtevecht was het niet zozeer de vraag wie van de kinderen de boerderij zou gaan overnemen. Hun zoon stond namelijk al klaar in de startblokken. Hoe zorg je er dan voor dat ook de andere kinderen goed begrijpen hoe de opvolging wordt geregeld en welke keuzes daarbij worden gemaakt? Plattelandscoach Anja Luijkx begeleidde de familie bij de gesprekken over de toekomst van het bedrijf:

Uitgeschreven tekst lezen

In deze video vertelt de familie Veldhuisen hoe plattelandscoach Anja Luijkx hun gesprekken over de bedrijfsopvolging en keuzes voor de toekomst begeleidde. 

Omschakelen naar biologische fruitteelt

Fruitteler Belle van Dijk uit Wijk bij Duurstede wil met haar perenboomgaard omschakelen naar biologische teelt. Dat is een ingewikkeld proces. Een plattelandscoach hielp haar met ideeën om de consument te bereiken, zoals de zelf-pluk-dagen en ‘De reis van de peer’:

Uitgeschreven tekst lezen

In deze video vertelt fruitteler Belle van Dijk hoe een plattelandscoach haar heeft geholpen met het bereiken van de consument nu ze omschakelt naar biologische teelt

Advies over bedrijfsovername

Melkveehouder Gijs van Dam uit Wilnis vertelt hoe hij advies kreeg van plattelandscoach Lizanne Roeleven. Zijn dochter Christel gaat samen met haar man op enig moment het familiebedrijf overnemen en geeft een eigen invulling aan het boerenbedrijf met Buurderij van Dam:

Uitgeschreven tekst lezen

In deze video vertelt melkveehouder Gijs van Dam uit Wilnis hoe hij advies kreeg over bedrijfsovername van plattelandscoach Lizanne Roeleven.

Leren communiceren in je familiebedrijf

“We wilden beter communiceren in ons familiebedrijf. De coach heeft ons geholpen om open en met respect zaken te bespreken.”

Een familie uit Utrecht-West

Hulp met een verdienmodel voor eigen duurzame zuivel

Melkveehouder Tijmen van Zessen uit Lexmond is aan de slag in de korte keten. Hij vertelt hoe coach Franca van Nunen hem hielp met een verdienmodel voor zijn eigen duurzame zuivel:

Uitgeschreven tekst lezen

In deze video vertelt melkveehouder Tijmen van Zessen uit Lexmond hoe plattelandscoach Franca van Nunen hem geholpen heeft zijn duurzaam geproduceerde zuivel in de markt te zetten.

Aandacht en waardering

Melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden voelt zich erg gesteund door de gesprekken met de plattelandscoach:

 

“Het advies was maatwerk, gericht op mijn toekomst. Provincie Utrecht laat zien dat ze ons als agrarisch ondernemers waardeert en aandacht voor ons heeft.”

Melkveehouder Niels Wassenaar met een boek dat hij van zijn plattelandscoach kreeg ter inspiratie

Steun en advies bij bedrijfsbeëindiging

De familie Folmer uit Woudenberg wilde stoppen met hun kalvermesterij. Hoe gaat dat in z’n werk als je je bedrijf wilt verkopen? Plattelandscoach Dik Veefkind ging met de familie in gesprek:

Uitgeschreven tekst lezen

In deze video vertelt de familie Folmer uit Woudenberg hoe plattelandscoach Dik Veefkind geholpen heeft met de verkoop van hun kalvermesterij.

Droom waarmaken: een eigen boerenbedrijf

Jacobine Hardeman (30) en haar Zweedse vriend Jesse (34) nemen het bedrijf van haar oom in Overberg over:

“Ik wil benadrukken hoe waardevol het traject met coach Dorine voor ons is als beginnende agrariërs en als startende ondernemers. Een coach en sparringpartner is iets wat iedereen wel kan gebruiken”

Lees hun verhaal

 

Man en vrouw knielen in moestuin

Ecologisch verbouwde groenten en fruiten verkopen

Steef en Eef uit Leersum zijn geholpen met een marketingplan om hun ecologisch verbouwde groenten en fruit nog beter aan de man te brengen. Maar ook de vervanging van een asbestdak en de opwek van duurzame energie met zonnepanelen zijn tijdens het coachingstraject besproken. Wil je meer weten over de plannen van Tuinderij Steef en Eef en de hulp van de coach? Luister dan naar dit radio fragment.

Steef en Eef vertellen over de hulp van een plattelandscoach met hun tuinderij
Aanmelden

Meld je nu aan voor een onafhankelijke plattelandscoach

Heb jij naar aanleiding van deze verhalen behoefte om te sparren over jouw eigen situatie? Dat kan. Meld je aan via de button hieronder. Als je het formulier invult, nemen de medewerkers van de Ondernemerschap Academy contact met je op.

Bel voor meer informatie de Ondernemerschap Academy:
030 – 237 07 00.