Ondernemen |

Gerst en erwten, goed alternatief voor snijmaïs

Wil je duurzamer en winstgevender boeren? Tijdens een veldbijeenkomst in Renswoude bespraken melkveehouders en experts hoe je met een gerst/erwtenmengsel, gecombineerd met onderzaai van gras, je bedrijf kunt verbeteren. Ze bespraken de voordelen van deze teelt, waaronder betere bodemgezondheid en vruchtwisseling, en de potentie voor financieel rendement.

Duurzamer en winstgevender bedrijf

Tijdens deze veldsessie kregen melkveehouders inzicht in de teelt van een gerst/erwtenmengsel met gras als onderzaai. Dit mengsel biedt niet alleen een duurzaam alternatief voor snijmaïs, maar verbetert ook de bodemgezondheid en vruchtwisseling. Edith Finke adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies benadrukt: “Dit gewas kan je bedrijf duurzamer en winstgevender maken, vooral met de eco-maatregelen binnen het GLB.”

Hoewel de teeltkosten rond de € 800 per hectare liggen, kan het totaal van 13 ton droge stof per hectare een aantrekkelijk rendement opleveren. Derk Boessenkool van ‘AgruniekRijnvallei’ voegde toe dat het mengsel, met 850 VEM en 120 gram ruw eiwit per kilo, vooral geschikt is voor pinken en droge koeien.

De onderzaai van gras bleek succesvol, ondanks het natte voorjaar.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je terecht op de website van DLV Advies:
Het project is mede mogelijk door steun van de Provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

2768