Ondernemen |

Agrarisch ondernemer deelt ervaring met hennepteelt

Agrarisch ondernemer Marije Klever uit de Meern heeft ervaring met het telen van hennep en deelt dit met andere agrariërs. In de Aanjager vertelt ze haar eerlijke verhaal. “Je kunt hennep uitstekend als tussengewas gebruiken en het zaaien is eenvoudig. Maar het is best pionieren het lukt ook niet altijd in één keer.”

Marije heeft een melkveebedrijf met ongeveer 120 koeien. Ze verkoopt zuivelproducten via een eigen automatenwinkel en voor kinderen is er een maïsdoolhof. Vorig jaar is ze ook gaan experimenteren met het telen van hennep.

“Het zaaien is eenvoudig, je hebt geen bestrijdingsmiddelen nodig en het groeit hard. Het is een vrij simpele en korte teelt van honderd dagen.”

Voordelen hennep

Marije benoemt de voordelen van hennep: “De hennepplant heeft lange sterke vezels, waardoor deze verwerkt wordt tot isolatiemateriaal in de bouw. Er wordt ook onderzocht of hennep gebruikt kan worden in beton, wanden, asfalt en zelfs kleding. De potentie is dus groot. Het telen van hennep heeft veel impact, doordat je biobased grondstoffen produceert.”

Lees meer over haar ervaring met hennepteelt in de Aanjager. In deze editie lees je nog meer verhalen van agrariërs die impact maken met hun keuzes. Ze laten zien hoe ze toegevoegde waarde hebben en de toekomst naar hun hand zetten.

Biobased bouwen

Bioboer Joris van der Worp uit Tull in ’t Waal pioniert ook met biobased gewassen. Het ziet veel potentie, maar het is een kwestie van geduld. Zijn sorghum oogst ging door de weersomstandigheden niet in één keer goed. Lees meer over biobased bouwen op de website van de provincie Utrecht.

Nieuwe online beleving

De Aanjager is als vanouds op de deurmat gevallen. Maar je kunt de verhalen nu ook online lezen en bekijken. Scroll door de verhalen heen en bekijk de tips die je direct naar interessante websites leiden. En bekijk de leuke video’s die je in het magazine tegenkomt.

Veel leesplezier. En deel de verhalen gerust via e-mail, Whatsapp of andere kanalen.

Inschrijven Aanjager en nieuwsbrief

Wil jij de Aanjager liever als papieren uitgave ontvangen? Schrijf je dan in.

Wil je maandelijks interessante berichten over innovaties, subsidies en initiatieven uit de sector in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.