Klimaat & Milieu |

Duurzaam ondernemen met buitenvarkens is een groot succes

Cas den Boer en Josse Haarhuis hebben een succesformule bedacht: Buitengewone Varkens. Ze houden buitenvarkens die onkruid bestrijden, oogstresten en lokale restproducten eten en de grond bemesten. Zo produceren de ondernemers niet alleen smaakvol vlees, maar zorgen ze ook voor een lage ecologische voetafdruk. Ze vertellen erover in de nieuwe Aanjager.

Wat begon met 50 dieren, is inmiddels opgeschaald naar een productie van 350 tot 500 varkens per jaar, verdeeld over 35 tot 40 locaties. De varkens worden op locatie aanvullend gevoerd met resten van lokale bakkers en groentewinkels, maar ook met oogstresten uit eigen tuin, bierborstel en brood. De varkensvoeding wordt centraal opgeslagen en alle varkenslocaties kunnen precies berekenen hoeveel voer elk dier dagelijks nodig heeft. Dit verhoogt de efficiëntie en minimaliseert verspilling.

Diervriendelijk en duurzaam

Bij Buitengewone Varkens wordt het hele dier benut, zelfs de poten, bijvoorbeeld bij Héron petit restaurant in Utrecht. Deze aanpak vermindert verspilling en sluit aan bij de filosofie van volledige circulariteit.

De samenwerking met ruim 200 restaurants, 20 boerderijwinkels en online verkoop maakt het mogelijk om vlees lokaal en transparant te verkopen. Klanten waarderen het concept, waarbij diervriendelijkheid, vleeskwaliteit en duurzaamheid belangrijke beweegredenen tot aankoop zijn.

Je omgeving erbij betrekken

Het succes van Buitengewone Varkens laat zien wat mogelijk is met een duidelijke visie en samenwerking. Josse deelt een belangrijke les: “Betrek je omgeving en wees niet bang voor fouten. Vertrouwen en evalueren zijn cruciaal.” Vrijwilligers, locaties en partners worden actief betrokken via dagelijkse WhatsApp-updates, wat het proces soepel houdt.

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal van Buitengewone Varkens? Lees het in de Aanjager.

Het project Buitengewone Varkens heeft LEADER subsidie gekregen. Bekijk meer informatie over LEADER Utrecht Oost.

Aanjager online bekijken

De Aanjager is als vanouds op de deurmat gevallen. Maar je kunt de verhalen ook online lezen en bekijken. Scroll door de verhalen heen en bekijk de tips die je direct naar interessante websites leiden. En bekijk de leuke video’s die je in het magazine tegenkomt.

Veel leesplezier. En deel de verhalen gerust via e-mail, Whatsapp of andere kanalen.

Inschrijven Aanjager en nieuwsbrief

Wil jij de Aanjager liever als papieren uitgave ontvangen? Schrijf je dan in.

Wil je maandelijks interessante berichten over innovaties, subsidies en initiatieven uit de sector in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.