Energieneutrale melkveehouderij

Het besparen van energie en de opwek van zonne- of windenergie versterkt je bedrijf. Niet alleen door de lagere kosten, maar ook omdat je inspeelt op belangrijke milieu- en maatschappelijke vraagstukken.

Besparen op energieverbruik 

Op een melkveehouderij is forse besparing op het energieverbruik mogelijk. 25 tot 75% is bij individuele maatregelen haalbaar. Door zonnepanelen op de staldaken te plaatsen kunnen de meeste bedrijven elektriciteitsneutraal werken. Energieneutraal werken vraagt meer: een veldopstelling met zonnepanelen, een windmolen of het vergisten van biomassa. De opslag van zelfgeproduceerde energie wordt vanwege de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet steeds belangrijker.

Netcongestie-oplossingen melkveebedrijven

Heeft jouw bedrijf een grootverbruikaansluiting? Dan kun je met nieuwe zonnepanelen geen stroom terugleveren aan het net. Het is ook niet mogelijk om je bestaande contract uit te breiden.  Je verliest dan zonnestroom op momenten dat er meer wordt opgewekt dan je gebruikt. Dit verlies is te verkleinen door deze meer opgewekte zonnestroom zelf te gaan gebruiken. Ook voor melkveehouders met een kleinverbruikaansluiting kan het voordeliger zijn om alle opgewekte energie zelf te gebruiken. Bovendien: door meer opgewekte stroom zelf te gebruiken en niet terug te leveren aan het net verklein je de kans op spanningsproblemen en uitval van de omvormer (en dus ook van de zonnepanelen).

Tips en suggesties

Op de website EnergietransitieUtrecht vind je tips en suggesties om meer zelfopgewekte energie in te zetten in je bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld als je dak niet sterk genoeg is, of wanneer er asbest op ligt. Of wanneer je een technische oplossing wilt om de netcongestie tegen te gaan. Bijvoorbeeld een batterij. Deze tips zijn ook bruikbaar voor andere veehouders.

Subsidieregelingen

De provincie Utrecht heeft een Investeringsregelinge zon op daken voor projecten met zon op dak. Je kunt daar bijvoorbeeld gebruik van maken als je een batterij of een regelsysteem aanschaft om de netcongestie op te lossen of wanneer jouw dak versterkt moet worden om zonnepanelen te kunnen leggen. De Rijksoverheid heeft een subsidie voor waterstofproductie. Ben je benieuwd wat de kansen en uitdagingen zijn van waterstofproductie? Vraag het rapport op waarin onder andere waterstofproductie bij een agrarisch bedrijf in Utrecht is onderzocht: energietransitie@provincie-utrecht.nl

Inspiratie voor melkveehouders

Er is onderzoek gedaan naar oplossingen voor de landbouwsector. Bijvoorbeeld over grasdrogen met groene energie en slimme oplossingen achter de meter. Bekijk deze factsheets: