Ketenbijeenkomst Bouwmaterialen van Utrechtse bodem 7 maart 2024

Ontmoet op 7 maart professionals uit de bouw, landbouw en verwerkende industrie die met vezelteelt en biobased bouwen bezig zijn. Tijdens een bijeenkomst op De Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg krijg je waardevolle inzichten en maak je connecties die je verder helpen in biobased bouwen met materialen van eigen bodem.

De bijeenkomst is bedoeld om elkaar weer te spreken en op de hoogte te brengen van lopende zaken. We gaan ook inchecken met elkaar op vijf product-gewas combinaties die aan het ontstaan zijn en waar je als agrariër of bouwer op kan meedoen.

Programma

  • 12.30 – 13.30 uur: Biologische lunch en kennismaking met de plek door Boer Jan van De Eemlandhoeve
  • 13.30 – 14.30 uur: Welkom, incheck met de aanwezigen en korte updates uit afgelopen half jaar door Nienke en Karlijn van Building Balance. Wat gebeurt er in de regio, welke ketens zijn er aan het ontstaan en wat speelt er landelijk op het gebied van certificering, update over de oprichting van het Nationale Kenniscentrum Biobased Bouwen en subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken
  • 14.30 – 15.00 uur: Inspiratie: Passief bouwen met biobased materialen: hoe dit de netcongestie problematiek kan helpen voorkomen​ door architect Wout de Wit en onderdeel van consortium BouwBoeren
  • 15.00 – 16.00 Aan de slag in vijf werktafels: rekenen en tekenen aan projecten en ketens in wording:

 

  1. Wilgenketen
  2. Inblaasisolatie van olifantsgras en stro: do’s en don’ts
  3. Bouwboeren: de productieketen sluiten bínnen Utrecht
  4. Hennepvezel keten in Utrecht: op zoek naar de juiste verwerkingsplek
  5. Biobased isoleren: zo zetten we de NIP gelden in voor biobased isoleren

 

  • 16.00 – 17.00 uur: Afronding, vervolgstappen en rondleiding in het Observatorium (biobased project gebouwd door Bouwbedrijf Van Engen en ontworpen door Narrativa Architecten)

Aanmelden

Meld je aan voor de bijeenkomst

Building Balance Utrecht werkt komende jaren aan diverse productieketens in provincie Utrecht. Dit doet we als uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. We werken hierin nauw samen met Rabobank Midden-Nederland, Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Natuur en Milieu Federatie Utrecht, Regioplatform Woningcorporaties Utrecht en Cirkelstad.