Melkveehouder op veengrond investeert in beheer van natuur en landschap
Melkveehouder Piet van Dijk uit Polsbroek heeft een deel van zijn land ingericht voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer, met extra aandacht voor waterkwaliteit. Vroeger lag de focus vooral op productie en efficiëntie, nu meer op agrarisch natuurbeheer. “Vroeger was er veel minder aandacht voor ecologische waarde. Met de kennis van nu kijk je anders naar bedrijfsvoering.” Hij vertelt erover in de nieuwe Aanjager.
Het melkveebedrijf van Piet en zijn gezin in Polsbroek wordt al generaties lang door de familie gerund en bevindt zich al meer dan 100 jaar op deze locatie. Ze houden 90 melkkoeien en 40 stuks jongvee en beheren in totaal 42 hectare land. Het dorp ligt in de Lopikerwaard, een karakteristiek veenweidegebied waar melkveehouders een belangrijke rol spelen in het beheer van het landschap.
Behoud van waterkwaliteit
Het boeren op veengrond brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zoals bodemdaling en het behoud van waterkwaliteit. Piet kent deze uitdagingen als geen ander en neemt ons mee in zijn dagelijkse bedrijfsvoering, waarin ze actief werken aan duurzame oplossingen.
“Wij dragen graag bij aan de natuur, een gezonde leefomgeving en een toekomstbestendige melkveehouderij.”
Kennis uitwisselen
Piet is deelnemer van het project Koe en Eiwit en een pilot met druppelirrigatie. En hij doet mee aan de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw (UMDL) waarmee hij een vergoeding verdient en kennis uitwisselt met andere boeren.
Aanmelden voor vergoeding?
De provincie Utrecht stelt opnieuw budget beschikbaar voor de UMDL. Hierdoor kunnen maximaal 200 Utrechtse melkveehouders én 35 fruittelers zich naar verwachting begin april 2025 aanmelden voor dit project. Hou deze pagina in de gaten.
Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Piet? Lees het in de Aanjager.
Aanjager online bekijken
De Aanjager is als vanouds op de deurmat gevallen. Maar je kunt de verhalen ook online lezen en bekijken. Scroll door de verhalen heen en bekijk de tips die je direct naar interessante websites leiden. En bekijk de leuke video’s die je in het magazine tegenkomt.
Veel leesplezier. En deel de verhalen gerust via e-mail, Whatsapp of andere kanalen.
Inschrijven Aanjager en nieuwsbrief
Wil jij de Aanjager liever als papieren uitgave ontvangen? Schrijf je dan in.
Wil je maandelijks interessante berichten over innovaties, subsidies en initiatieven uit de sector in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.