Met een gezonde bodem beter bestand tegen klimaatverandering
Welke maatregelen kunnen agrariërs toepassen om hun bedrijf klimaatadaptief te maken? Op de zandgrond in de Gelderse Vallei merkt Art Wolleswinkel vooral de uitdagingen van zeer droge periodes. “Je ziet nu al dat de extremen steeds groter worden. Als boer moet je daarop inspelen en het belangrijkst daarbij is een gezonde bodem.”
Art Wolleswinkel is veehouder in Renswoude. Samen met Birgit Hanskamp heeft hij een melkveebedrijf met ongeveer 85 koeien op 45 hectare grasland. Ook hebben ze een streekwinkeltje waar ze eigen zuivelproducten en producten van boeren uit de regio verkopen.
Een gezonde bodem
“Klimaatadaptatie begint bij bodembeheer. Als je een gezonde bodem hebt met veel organische stof, kan die veel nutriënten en vocht vasthouden, waardoor je een robuustere bedrijfsvoering krijgt tijdens droogte. En ook als tijdens nattigheid de bodem goed doorlatend is, kan deze ook sneller vocht afvoeren. Wij zitten op zandgrond, waar de organische stof al relatief weinig is vergeleken met andere grondsoorten. Dat is een van de redenen dat wij gestopt zijn met het scheuren van grasland om mais te verbouwen. Iedere keer als je ploegt, verdwijnt de organische stof. Dan verlies je nutriënten en het vochthoudend vermogen.”
Benieuwd naar de rest van de klimaatmaatregelen van Art Wolleswinkel? Lees het hele interview.
Hulpmiddelen voor agrariërs
Wil jij meer weten over de mogelijkheden van klimaatbestendige landbouw? Er zijn hulpmiddelen beschikbaar zoals een uitgebreide lijst met maatregelen. Lees meer hierover op de website.