Een verrassende wending in de bedrijfsopvolging

In de provincie Utrecht kunnen agrarisch ondernemers gebruik maken van een Plattelandscoach. Deze begeleiding start bij de vraag van de ondernemer en kan gaan over bedrijfsmatige thema’s, zoals bedrijfsopvolging. Zo ook bij Jeroen Spelt in Groenekan. Samen met zijn zus, broer, vader en moeder is hij intensief bezig geweest met het eventueel overnemen van het paardenpension van zijn ouders. De uitkomst van de coaching was een totale switch vergeleken met hun oorspronkelijke plan.

Jeroen Spelt is op de boerderij opgegroeid. Hij werkt bij Albert Heijn als filiaalmanager, dat is eigenlijk zijn beroep. De heer Spelt vertelt over het bedrijf: “Van oorsprong zijn we een melkveebedrijf. We zitten in een mooie omgeving dicht bij de stad waardoor uitbreiden niet mogelijk was. Veertien jaar geleden zijn we met het paardenpension begonnen en dat doen we samen met onze dochter. Zij twijfelde of ze het pension wil overnemen, die stap vindt ze te groot. Naast het paardenpension hebben we een caravanstalling als neventak. We hebben samen gekeken wat de mogelijkheden zijn. Gaan we door met de paarden of gaan we tiny houses, een woonboerderij of camping beginnen? We wisten het niet zo goed.”

“Meer scenario’s dan we oorspronkelijk bedacht hadden”

Tijd om de coach in te schakelen

Jeroen vertelt over het inschakelen van extern advies: “De aanleiding om de Plattelandscoach in te schakelen was de wens van mijn ouders het wat rustiger aan te gaan doen. Dan kom je op een kruispunt en stel je elkaar de vraag “wat zullen we doen?” De beslissing stelden we steeds uit, waardoor we de plattelandscoach hebben ingeschakeld. De meest logische gedachte was het paardenbedrijf over te nemen. Dat is niet het scenario geworden. De caravanstalling gaan m’n zus en ik overnemen. Op die manier nemen we werk uit handen en is het een leuke manier om in het bedrijf te stappen. Mijn ouders zetten het paardenpension voort op een lager pitje. Nu hoef ik mijn baan niet op te zeggen, wat voor mij belangrijk is. We hadden samen nog niet bedacht om een deel van het bedrijf op deze manier over te nemen. Dat is dankzij de coaching ontstaan.”

Blij met de uitkomst

Mevrouw Spelt is blij met de uitkomst: “We dachten eerst dat de verhuur leuk zou zijn voor het pensioen en dan zouden de paarden weg gaan. Dit is een totale switch, vergeleken met ons oorspronkelijke plan. Nu nemen de kinderen de caravanstalling over en blijven wij juist de paarden op een lager pitje doen. Dat is fijn, de paarden zijn ook onze hobby. We rijden al langer aangespannen en hopen hierdoor meer tijd voor deze en andere hobby’s te hebben.”

“Een totale switch, vergeleken met ons oorspronkelijke plan”

Heel verhelderend

Jeroen kijkt met een goed gevoel op de coaching terug: “Ik vond het traject heel verhelderend door met name de persoonlijke vragen. Daardoor kwam heel goed naar voren wat iedereen echt wil. Er zijn uiteindelijk meer scenario’s op tafel gekomen dan we oorspronkelijk bedacht hadden, waardoor je er ook anders naar gaat kijken.”

Jeroen en zijn ouders op hun grasland

“Verkopen lijkt leuk, maar daar doe je het uiteindelijk niet voor”

De toegevoegde waarde van de coach

Jeroen waardeert de rol van coach Alexander: “Met name de rol als gespreksleider was belangrijk. Hij is op zoek gegaan naar de verdieping door goed door te vragen wat iedereen als persoon wil. Daardoor zijn alle opties op tafel gekomen en zijn we eruit gekomen. We hebben nu een route gekozen met toekomstperspectief, campers zijn heel populair.” De heer Spelt over het resultaat: “Voor ons als ouders geeft het nu rust dat alles openlijk ter sprake is gekomen en we het bedrijf behouden. Verkopen lijkt leuk, maar daar doe je het uiteindelijk niet voor.”

Hulp van een Plattelandscoach?

Heb jij behoefte om te sparren over jouw eigen situatie? Dat kan. Meld je aan via de button hieronder. Als je het formulier invult, nemen de medewerkers van de Ondernemerschap Academy contact met je op.

Je kunt ook zelf contact opnemen met de Ondernemerschap Academy. Bel ons: 030 – 237 07 00. We helpen je graag verder.

Meld je aan voor een Plattelandscoach