Dorine Zwaan

Specialismen: ondernemerschap, financiën, overnames, meervoudige vraagstukken

 

Als boerendochter met een achtergrond bij de bank voelt Dorine Zwaan zich thuis in de landbouw: “Ik ken de dynamiek van het agrarische leven, als mens en als professional. Als coach ben ik het best op mijn plek als ratio en emotie in de onderneming bij elkaar komen, zoals bij overnames of als er grote veranderingen zijn of nodig zijn.

Uitgeschreven tekst lezen

Agrarisch ondernemers in de provincie Utrecht kunnen gebruik maken van onafhankelijke Plattelandscoaches. Dorine Zwaan stelt zich in deze video aan je voor.

In familiebedrijven – 70% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf – lopen emotionele en zakelijke lijnen dwars door elkaar heen. Bij de overname van het bedrijf ga je bovendien aan de slag met iets dat je vaak maximaal twee keer doet. Je treedt een keer toe tot een bedrijf (of je start het bedrijf zelf) en je draagt het over (verkoop). Dus voor de ondernemers wordt het geen routine. Als kind is het zoeken naar jouw plek, jouw kansen en het met voldoende respect overnemen. Ouders moeten dan het bedrijf los gaan laten, de verantwoordelijkheid laten gaan. De kunst is te praten over de plek waar je op dit moment staat en de beweging die gemaakt moet worden om een goede bedrijfsoverdracht te kunnen maken. Is iedereen daar al aan toe?

Onderwerpen in stukjes knippen

Het starten van de samenwerking, verandering of overdracht kan lastig te overzien zijn. Ik zorg ervoor dat de benodigde onderwerpen worden besproken en in stukjes worden geknipt. Aan het begin is het doel wel duidelijk, maar de uitkomst nog niet. Door het proces te lopen, kunnen ondernemers zelf beslissen welke volgende stap ze zetten en is er aan het eind van het proces ook duidelijkheid.

Wie ben je?

Dat betekent ook dat ik de deelnemers aan het werk zet met concrete oefeningen of vragen die antwoord geven op hoofdvragen als: Wie ben je? Wat vind je leuk om te doen? Hoe zie je de toekomst voor je? Past het plan ook bij de financiële mogelijkheden? Wil je begroten? Deze vragen zijn soms gezamenlijk en soms individueel. Maar uiteindelijk worden de resultaten in de familie besproken. Daar waar dat nodig is haal ik er een specialist bij. Een adviseur met expertise op het gebied van asbestsanering in combinatie met het leggen van zonnepanelen, of een makelaar bijvoorbeeld.

“Als coach ben ik het best op mijn plek als ratio en emotie in de onderneming bij elkaar komen, zoals bij overnames of andere grote veranderingen in het bedrijf”

Doe waar je in gelooft

Maar mensen moeten dus echt zelf aan de slag, op onderzoek, of dingen uitwerken. Soms moeten ze vooruitkijken, naar de toekomst. In andere gevallen vraag ik mensen terug te kijken. Wat maakt dat je bent waar je nu bent? Dat is best hard werken, maar het doet mensen groeien. Als mens en in hun ondernemerschap. Ik geloof dat je het best tot je recht komt, als je iets doet waar je in gelooft, waar je van betekenis kan zijn. Dat gun ik iedereen en streef ik zelf ook na!”

Hulp van een onafhankelijke Plattelandscoach

Heb jij behoefte om te sparren over jouw eigen situatie? Dat kan. Meld je aan via de button hieronder. Als je het formulier invult, nemen de medewerkers van de Ondernemerschap Academy contact met je op. 

Je kunt ook zelf contact opnemen met de Ondernemerschap Academy. Bel ons: 030 – 237 07 00. We helpen je graag verder.

Meld je aan voor een Plattelandscoach