Klimaat & Milieu |

Tips voor melkveebedrijven met zonnepanelen op staldak

Wil je (meer) zonnepanelen op je stal leggen? Dan loop je er misschien tegenaan dat het elektriciteitsnet in onze regio vol zit. Toch kan er meer dan je denkt, wanneer je de opwek en het gebruik van de opgewekte energie op een slimme manier combineert. Provincie Utrecht heeft voor onder andere melkveehouders met een melkstal en een melkrobot laten onderzoeken welke oplossingen er zijn voor (meer) zonnepanelen op het dak.

Heeft jouw bedrijf een grootverbruikaansluiting? Dan kun je met nieuwe zonnepanelen geen stroom terugleveren aan het net. Het is ook niet mogelijk om je bestaande contract uit te breiden.  Je verliest dan zonnestroom op momenten dat er meer wordt opgewekt dan je gebruikt. Dit verlies is te verkleinen door deze meer opgewekte zonnestroom zelf te gaan gebruiken. Ook voor melkveehouders met een kleinverbruikaansluiting kan het voordeliger zijn om alle opgewekte energie zelf te gebruiken. Bovendien: door meer opgewekte stroom zelf te gebruiken en niet terug te leveren aan het net verklein je de kans op spanningsproblemen en uitval van de omvormer (en dus ook van de zonnepanelen).

Tips en suggesties

Op de website Energietransitieutrecht vind je tips en suggesties om meer zelfopgewekte energie in te zetten in je bedrijfsvoering. Ook vind je er informatie over subsidieregelingen die je gebruiken kunt als je zonnepanelen wilt. Bijvoorbeeld als je dak niet sterk genoeg is, of wanneer er asbest op ligt. Of wanneer je een technische oplossing wilt om de netcongestie tegen te gaan. Bijvoorbeeld een batterij. Deze tips zijn ook bruikbaar voor andere veehouders.