Ondernemen |

Utrechtse agrariërs kunnen met vragen aan de provincie terecht bij Vraagbaak Landbouw

Heb jij vragen aan de provincie Utrecht of heb je informatie nodig om toekomstgerichte keuzes voor je agrarisch bedrijf te maken? Voortaan kun je als Utrechtse agrariër terecht bij de Vraagbaak Landbouw van de provincie Utrecht. Relatiebeheerders van de Vraagbaak Landbouw helpen om jouw vraag snel en adequaat beantwoord te krijgen. Je hoeft zo niet meer te zoeken naar de juiste ingang. 

De opgaven voor het landelijk gebied, zoals natuurherstel, vermindering van de stikstofuitstoot en het verbeteren van de kwaliteit van water en bodem, komen voor een deel samen op het boerenerf. Om toekomstgerichte keuzes voor het bedrijf te maken heb jij als agrariër duidelijke informatie nodig van de overheid. Die informatie is nu niet altijd toegankelijk of goed vindbaar. De relatiebeheerders van de Vraagbaak Landbouw gaan hier verandering in brengen. Zij vormen de schakel tussen de boer en de provincie. Niet alleen voor jou als agrariër prettig, maar ook voor de provincie. Jij krijgt snel en adequaat antwoord op je vraag en de provincie weet beter wat er speelt in de agrarische sector.

Lastige vragen

Het kan voor jou als Utrechtse agrariër een uitdaging zijn om de juiste persoon of afdeling binnen de provincie te vinden. Contact verloopt veelal via verschillende personen. Zo wordt een vraag over de energietransitie door een andere ambtenaar beantwoord dan wanneer het gaat over vragen over verduurzaming. Door die complexiteit laat beantwoording van landbouwvragen nogal eens op zich wachten. De keuzes die jij als agrariër moet maken over je bedrijfsvoering raken namelijk al gauw aan verschillende beleidsterreinen. Denk aan een ondernemer met zowel varkens als koeien die besluit te willen stoppen met het houden van varkens. Dan komt er stikstofruimte vrij, is er sprake van Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) en wijzigt de vergunning voor het bedrijf (Vergunningen).

Wat doet de relatiebeheerder?

Binnen de Vraagbaak Landbouw werken relatiebeheerders. Dit zijn de directe contactpersonen voor jou die vragen beantwoorden over bijvoorbeeld vergunningen, beleid of subsidies van de provincie Utrecht. De relatiebeheerder komt bij jou langs op de boerderij voor een kennismaking en zorgt dat de vraag bij de juiste persoon of afdeling binnen de provincie belandt. Als blijkt dat er nog onvoldoende informatie beschikbaar is om de vraag te beantwoorden, wordt deze genoteerd en komt de relatiebeheerder bij jou terug zodra er meer duidelijkheid is. 

Heb je nu al goed contact met iemand binnen de provincie? Dan ben je natuurlijk niet verplicht om dit contact te vervangen door een relatiebeheerder. 

Hoe kom ik in contact?

Je kunt een mail sturen naar: vraagbaaklandbouw@provincie-utrecht.nl of neem direct contact op met de relatiebeheerder in jouw gebied: 

Utrecht, Utrechtse Venen, Veenweiden de Meije, Utrechtse Waarden en Oostelijke Vechtplassen

Malou Adema-Almeloo

Bel of WhatsApp: 030 258 92 12

Eemvallei

Anne-Marie Boere

Bel of WhatsApp: 030 258 92 11 

Vijfheerenlanden

Roelof Wijma

Bel of WhatsApp: 030 258 92 10 

Utrechtse Heuvelrug, Vallei Utrecht en Kromme Rijnstreek

Vacature, deze gebieden worden tijdelijk waargenomen door Anne-Marie Boere 

Weet je niet onder welk gebied jouw onderneming valt? Dan kun je het algemene informatienummer van de provincie Utrecht bellen: 030 258 91 11 Je wordt dan doorverbonden met de juiste relatiebeheerder.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Vraagbaak Landbouw en de relatiebeheerders op de website van de provincie Utrecht.