Ondernemen |

Utrechtse agrariërs waarderen de Plattelandscoaches

De Plattelandscoaches worden goed gewaardeerd door de Utrechtse agrariërs. Vooral de onafhankelijkheid en de kwaliteit van de coaches wordt als pluspunt genoemd. Dit blijkt uit het evaluatierapport Plattelandscoaches 2020-2023 van de provincie Utrecht. Plattelandscoaches begeleiden agrariërs bij allerlei vragen; van energietransitie, verduurzaming, een nieuw verdienmodel, persoonlijke vraagstukken tot de bedrijfsoverdracht. Uiteindelijk leidt dit allemaal tot kleine en grote stappen om het bedrijf toekomstbestendig te maken.

Het project is in 2020 gestart als een ‘tijdelijke’ impuls om te ondersteunen bij het maken van toekomstbestendige keuzes. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd instrument voor ondernemers, met een goede beoordeling van de Plattelandscoaches.

Toekomstbestendig verdienmodel

Uit de evaluatie blijkt dat veel agrariërs op zoek zijn naar een toekomstbestendig verdienmodel. Hier komen veel vragen bij kijken. Maar voor de Plattelandscoach is de belangrijkste opdracht om erachter te komen wat bij de ondernemer en de gezinsleden past, zodat zij elke dag met plezier hun werk kunnen doen. Daarnaast is het erg belangrijk of de nieuwe plannen ook in de omgeving passen, zodat de plannen écht toekomstbestendig zijn.

Een kritische vriend

Om agrariërs hierbij te helpen gaat de Plattelandscoach met de ondernemers en soms ook hun kinderen in gesprek en vragen als een kritische vriend door. Daarnaast biedt de coach informatie of verbonden specialisten aan met kennis over bijvoorbeeld natuur-inclusieve landbouw, planologische mogelijkheden en energietransitie.

De resultaten

Sinds de start van het project in 2020 tot april 2023  hebben 329 agrariërs, verspreid over 25 gemeenten, een Plattelandscoach in de arm genomen. De onderwerpen zijn heel gevarieerd; van energietransitie tot een nieuw marktconcept. Ook persoonlijke vraagstukken komen vaak aan bod.

Bekijk het volledige evaluatierapport.

Provinciale Staten hebben besloten om het project te verlengen tot medio 2026 en daarmee blijven de Plattelandscoaches een waardevolle ondersteuning voor Utrechtse ondernemers.

Meer informatie

Bekijk meer informatie over de Plattelandscoaches of lees de ervaringsverhalen van agrariërs die een coachingstraject hebben gevolgd.