Ondernemen |

Hulpmiddelen voor agrariërs bij andere bestemming bedrijfsgebouw

Als jij  met je agrarische bedrijf een andere weg inslaat of er helemaal mee stopt, komen er nogal wat kosten en processen bij kijken. Daarom blijven bedrijfsgebouwen regelmatig (leeg) staan. Dit zorgt voor verrommeling van het landschap en soms ondermijning. De lege bedrijfsgebouwen noemen we Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Om het agrariërs en gemeenten makkelijker te maken om de leegstand aan te pakken én te voorkomen, stelt de provincie Utrecht hulpmiddelen ter beschikking: de VAB-instrumenten.

De VAB-instrumenten zijn niet alleen handig voor agrariërs met leegstaande bedrijfspanden, maar ook als je grip wil krijgen op de toekomst van je bedrijf: “Ga ik mijn bedrijf voorzetten, wijzigen, verplaatsen of beëindigen?”. Zo is er nu de VAB-wijzer, de VAB-data op kaart, een handreiking fiscale aspecten, de plattelandscoach en een signalenkaart voor ondermijning. De VAB-instrumenten geven inzicht in de situatie, de bedreigingen en de kansen. Daarbij geven ze jou als ondernemer en gemeenten de handvatten om leegstand op het platteland aan te pakken.

Bekijk meer informatie over VAB en de VAB-instrumenten.

Wat komt er kijken bij functieverandering?

Als jij een andere functie wil geven aan je boerderij, dan moet dat ook nog passen in het landschap. Samen met je gemeente en de provincie ga je zoeken naar de best mogelijke oplossing in jouw omgeving. Een plattelandscoach hielp de voormalige varkens- en schapenhouder John de Jong hiermee. Op zijn terrein is nu een mini-boerderijcamping, met hooiberghutten en luxe appartementen.

Lees meer over dit proces