Ondernemen |

Vrijgekomen erf wordt met hulp van plattelandscoach mini-boerderij camping

Voormalige varkens- en schapenhouder John de Jong uit De Hoef heeft zijn erf omgeschakeld naar recreatie. Op het terrein is nu een mini-boerderijcamping met hooiberghutten en luxe appartementen. Het aanvragen van een functieverandering van je erf is een ingewikkeld proces waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. Die hulp kreeg hij van een plattelandscoach.

Boeren die willen stoppen met hun bedrijf hechten belang aan een goede overdracht en gebruik van hun perceel. Alleen sluiten hun plannen niet altijd aan bij wat in de praktijk mogelijk is, of gewenst. Niet ieder gebied is bijvoorbeeld geschikt voor het terugbouwen van woningen. Maar vaak is wel meer mogelijk op kleinere schaal. Dan is het zaak dat boeren, gemeente en provincie samen zoeken naar de best mogelijke maatwerkoplossing. Een oplossing is bijvoorbeeld om de vrijgekomen oude stallen op boerenerven te verbouwen tot appartementen. Op die manier behoud je het boerenlandschap met de bijbehorende gebouwen en boerderijen.

Maatwerkoplossing

Een mooi voorbeeld van zo’n maatwerkoplossing is de Groene Hart Camping van John de Jong in De Hoef. De rol van de plattelandscoach was een belangrijke hierin. “Zij werken onafhankelijk, zijn niet onderdeel van een ‘partij’. Een onafhankelijke plattelandscoach heeft de tijd en mogelijkheden om initiatiefnemers écht te helpen”, zegt Nico Röling, beleidsadviseur bij de gemeente Ronde Venen.

Lees het hele interview en meer informatie over Vrijkomende Agrarische Bebouwing.

De Groene Hart Camping in De Hoef

Hulp van een plattelandscoach?

Heb jij ook ideeën voor een functieverandering van je erf, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Meld je dan aan voor hulp of bel voor meer informatie: 088 – 888 66 33.

Neem contact op