Klimaat & Milieu |

Melkveehouder neemt initiatief met gezamenlijk inzamelen van maaisel

Melkveehouder Pieter van der Valk uit het Friese Ferwoude heeft een collectief van boeren opgericht om gezamenlijk maaisel in te zamelen voor compostering. De boeren hoeven zelf niet te composteren, dat doet de coöperatie Agricycling. Het recyclen op deze schaal levert een hogere prijs en verduurzaming op.

Pieter: “Met Agricycling proberen we oplossingen te vinden voor onze collectieve opgave om te verduurzamen. We kijken hoe we de kringlopen binnen een korte keten van vijf kilometer rond onze bedrijven kunnen sluiten via een optimale benutting van de reststromen. We kunnen nog enorm veel winnen via de natuurlijke kringloop.”

Netwerk van boeren

Dus als je gelooft in een circulaire samenleving, heeft de landbouw goud in handen, omdat je kan recyclen. Dat willen we collectief doen. Een belangrijke stap is nu per provincie een breed netwerk van boeren te bouwen om reststromen terug te brengen naar de bodem.”

Informatieavond Agricycling

In Utrecht is de coöperatie Agricycling samen met Wij.land bezig een soortgelijke coöperatie te starten. Meer weten? Kom op woensdag 21 februari  naar de informatieavond op Boerderij de Bethune in Tienhoven.

Nieuwe online beleving

Lees het hele verhaal van Pieter in de Aanjager. In deze editie lees je nog meer verhalen van agrariërs die impact maken met hun keuzes. Ze laten zien hoe ze toegevoegde waarde hebben en de toekomst naar hun hand zetten.

De Aanjager is als vanouds op de deurmat gevallen. Maar je kunt de verhalen nu ook online lezen en bekijken. Scroll door de verhalen heen en bekijk de tips die je direct naar interessante websites leiden. En bekijk de leuke video’s die je in het magazine tegenkomt.

Veel leesplezier. En deel de verhalen gerust via e-mail, Whatsapp of andere kanalen.

Inschrijven Aanjager en nieuwsbrief

Wil jij de Aanjager liever als papieren uitgave ontvangen? Schrijf je dan in.

Wil je maandelijks interessante berichten over innovaties, subsidies en initiatieven uit de sector in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.