Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw
Agrariërs in de provincie Utrecht kunnen via de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw (UMDL) een beloning ontvangen voor natuurinclusieve maatregelen. Om te zien hoe een agrarisch bedrijf scoort op het vlak van natuurinclusieve kringlooplandbouw, worden 15 kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) gebruikt. Met behulp van deze KPI’s kan een agrariër zijn prestaties meten en zijn eigen kentallen vergelijken met die van collega-agrariërs. De scores op de KPI’s worden gebruikt om te kijken waar verbeterpunten liggen binnen het agrarische bedrijf.
De UMDL-subsidieregeling is vrijwillig en beschikbaar voor melkveehouders: op dit moment doen er 143 melkveehouders in de provincie Utrecht mee aan de UMDL. In december 2024 heeft de provincie Utrecht besloten opnieuw budget beschikbaar te stellen voor de UMDL. Hierdoor kunnen nog eens maximaal 200 melkveehouders én 35 fruittelers zich naar verwachting begin april 2025 aanmelden voor dit project.
Studiegroepen UMDL
De deelnemers komen jaarlijks zo’n drie tot vier keer samen in studiegroepen, waar de KPI’s worden toegelicht en ervaringen worden gedeeld. De samenstelling van de studiegroepen varieert sterk, met boerenbedrijven van uiteenlopende groottes.
“Elke bijeenkomst richten we ons op één specifieke KPI, zodat we echt de diepte in kunnen gaan.”
Ervaringen UMDL
Deelnemer Reino van der Louw uit Benschop: “Er zijn deelnemers met 200 koeien, maar ook boeren met slechts 50 koeien. Wat het UMDL interessant maakt, is dat de vergoeding niet wordt berekend per hectare of kilogram melk, maar per bedrijf. Daardoor is het voor zowel grote als kleine boeren aantrekkelijk om mee te doen.” Ook benadrukt Reino dat de data anoniem blijven.
Wil je het hele verhaal van Reino lezen? Bekijk het interview in de Aanjager.
Deelnemer Koen Spruit uit Zegveld vertelt in deze video over zijn deelname aan de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw:
Uitgeschreven tekst lezen
Melkveehouder Koen Spruit toont met welke maatregelen vanuit de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw zij in het bedrijf werken aan een duurzame(re) bedrijfsvoering.