Ondernemen |

Vraag samen subsidie aan voor innovatief idee

Vanaf 5 juni kun je als agrariër met een innovatief idee in een samenwerkingsverband subsidie aanvragen. Met deze regeling is subsidie beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling, zodat de drempel om aan je vernieuwende idee te beginnen wordt verlaagd. Agrariër Aleid Blitterswijk uit Werkhoven heeft met subsidie zijn idee voor een CO2-neutrale droogschuur uitgevoerd.

Aleid gooide in de loop van de jaren het nodige om in zijn melkveehouderij. Zijn koeien eten gedroogd gras in plaats van kuilvoer. Dat gedroogde gras geeft een goede bijdrage aan de gezondheid voor de koe en voor de mens. De omega-vetzuren in het linolzuur in de melk worden op een natuurlijke manier geproduceerd. Aan deze omslag ging het nodige uitzoekwerk en een fikse investering vooraf. Waarvoor deze boerenondernemer ook gebruik maakte van subsidiemogelijkheden.

Ureum meten

“Iedere boer die naar z’n koeien kijkt weet het: een koe eet het liefst vers en groen gras. Grasgevoerde koeien geven een hoogwaardiger product. Met meer aroma, meer anti-oxidanten en gezonde vetten. Als je deze kwaliteit in de melk in de winter ook wil realiseren is zon gedroogd en kunstmatig nadrogen een goede optie. In de Alpenlanden komt deze manier van voeren veel voor, en het inspireerde mij. Toen ik op zoek ging hoe hiermee te starten heb ik er een specialist bij gehaald, van het Kennis Center voor Groene Groei. Om zo min mogelijk te drogen zijn we eerst gestart met meer versgras te voeren. Door dit te managen meten we dagelijks met de ureum meter.”

“Laten we vooral zelf met onze ideeën aan de slag gaan en schakel de hulp in die je nodig hebt!”

De CO2-neutrale droogschuur met Uut Hooi kaas van Aleid Blitterswijk

Innovatie vanaf boerenerf

Ik ben van mening als je als boer kansen ziet binnen de kringloop op je eigen erf moet je deze tegen het licht houden bij een eventuele subsidie of innovatie subsidie. Deze ideeën op en in het boerenerf worden vaak niet door toeleverende agro-industrie ontwikkeld omdat er dan soms juist desbetreffende externe bronnen overbodig worden. Dus ik denk: laten we vooral zelf met onze ideeën aan de slag gaan en schakel de hulp in die je nodig hebt!”

Lees meer over de CO2 neutrale droogschuur van Aleid Blitterswijk of bekijk deze video:

Uitgeschreven tekst lezen

Aleid Blitterswijk vertelt hoe hij in samenwerking met het Kennis Center voor Groene Groeigras zijn idee voor een CO2-neutrale droogschuur heeft uitgevoerd

Informatiebijeenkomst dinsdag 28 mei

Zet het alvast in je agenda: dinsdag 28 mei van 14.00 tot 16.00 uur houdt provincie Utrecht in samenwerking met RVO een bijeenkomst over deze regeling. Je krijgt uitleg over de inhoud van de regeling, over de wijze van aanvragen en hoe jullie aanvraag wordt beoordeeld. Aanmelden kan via glb@provincie-utrecht.nl