Natuurinclusieve landbouw |

Gratis bomen voor Utrechtse boeren en andere grondeigenaren

Utrechtse boeren en andere grondeigenaren kunnen zich aanmelden om gratis bomen te ontvangen. In januari worden op twee locaties in de provincie Utrecht streekeigen landschapselementen uitgedeeld, waaronder een geriefhoutbosje. Aanmelden kan tot en met 15 januari 2023. Deze actie wordt georganiseerd door Plan Boom en gefinancierd door de provincie Utrecht.

Een geriefhoutbosje is een klein bosje op het land van een boer, waar vroeger het hakhout vandaan werd gehaald. Geriefhoutbosjes, maar ook andere landschapselementen zoals boomgroepen en houtsingels, maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw.

Goed voor de biodiversiteit

Het is belangrijk dat deze elementen terugkeren in ons landschap want ze bevorderen de biodiversiteit, houden CO2 en water vast en vangen fijnstof op. Zo maken we ons landschap toekomstbestendig. Daarnaast gaat het landschap er levendiger en afwisselender uitzien.

Houtsingel en geriefbosje

Na het grote succes van de eerdere Bomen voor Boeren actie, worden er daarom nu opnieuw 15.000 bomen uitgedeeld aan grondeigenaren in de provincie Utrecht. Tijdens de actie worden bomen voor twee karakteristieke elementen uitgedeeld: een houtsingel en geriefbosje. Deze staan symbool voor de verscheidende landschappen die het Utrechtse landschap te bieden heeft.

Meld je aan voor gratis bomen!

Vergroen je mee?

Plan Boom heeft als doel in vier jaar tijd 10 miljoen bomen te planten. Dat kunnen we niet alleen! Vergroen je mee? Bekijk de website van Plan Boom voor meer informatie over de landschapselementen en bijbehorende boomsoorten, ophaallocaties en de spelregels.