Consument betrekken bij boerenbedrijf

Hoe verbind jij als agrariër de burger bij het boerenbedrijf? Je kunt gesprekken voeren over jouw boerenbedrijf met omwonenden, kinderen en andere geïnteresseerden. Maar hoe krijg je ze naar je erf toe? Dat kan onder andere met het organiseren van activiteiten en het direct verkopen van je eigen producten. Zo betrek je de consument bij het boerenbedrijf en laat je zien hoe voedsel wordt geproduceerd.

Verbinding met de regio

Je kunt denken aan activiteiten als voedsel- en boerderijeducatie of recreatie op en rondom het erf om de verbinding van boer en burger te verbeteren. De burger als consument kiest vaker voor lokaal eten als de verbinding met de boer uit de regio er al van jongs af aan is en blijvend onder de aandacht gebracht wordt.

Educatieboer worden

In de provincie Utrecht zijn er ongeveer 42 boerderijen die boerderijeducatie aanbieden aan basisscholen. Een kind leren hoe groentes verbouwd worden of hoe kaas gemaakt wordt is een belangrijke ervaring die bijdraagt aan een betere connectie met ons voedsel en waar het vandaan komt. De provincie Utrecht ondersteunt deze initiatieven en netwerken. Een voorbeeld waar je je als boer in onze regio bij kan aansluiten is Boerderij in de Kijker.

Ook kun je aankloppen bij:

Directe verkoop aan de consument

De korte keten staat voor rechtstreeks verkopen aan consumenten in de regio. De vorm van deze verkoop varieert en sluit aan bij waar een ondernemer zich bij thuis voelt: een boerderijwinkel, deelname aan een boerenmarkt of een groentepakket in samenwerking met andere streekproducenten. Als agrariër bepaal je zelf je prijs, de productiemethode en het aanbod. De consument krijgt een vers en kwalitatief product recht van het land.

Bekijk deze voorbeelden:

Consumenten helpen mee peren plukken

Recreëren om te verbinden

Wil jij aan de slag met het organiseren van activiteiten op en rondom je eigen erf? Er is van alles mogelijk.

Fietsen voor mijn Eten organiseert mooie fietsroutes langs verschillende producenten en boerderijwinkels. Onder andere rondom Eemland en de Utrechtse Heuvelrug.

Bevindt je bedrijf zich in de Kromme Rijn – Gelderse Vallei? Kijk dan op de website van Stichting Boert Bewust. Stichting Boert Bewust zorgt ervoor dat boeren zichtbaar worden, opgeleid worden om goed hun verhaal te vertellen en zorgt door middel van activiteiten voor meer betrokkenheid met de samenleving. Wil je graag meer weten? Neem dan contact op met Boert Bewust via een mail naar: info@boertbewust.nl

Ga aan de slag!

Wil je meer goede voorbeelden van de verbinding boer en burger? Vraag ernaar bij de Plattelandscoaches. Zij kunnen je ondersteunen bij het opzetten van een idee. Of stuur een mailtje naar: voedselagenda@provincie-utrecht.nl

Lees meer over plattelandscoaches