Natuurinclusieve landbouw |

Hannehoeve in Westerhoven laat verdienmodel agroforestry zien

Agroforestry kan een nieuwe inkomstenbron geven. Op de Hanne Hoeve in Westerhoven laten Jan en Hanne zien dat er markt is voor walnoten en dat de bomen bijdragen aan het welzijn van hun koeien en aan de waterhuishouding. De keuze voor een eigen productielijn blijkt een goede te zijn geweest: Jan en Hanne halen inmiddels twee derde van hun inkomsten van de boerderij uit de verkoop van de walnoten(olie).

Op 16 augustus gingen we vanuit het project Duurzame Landbouw met Natuur met een groep geïnteresseerden langs bij de Hannehoeve. Op het voormalige melkveebedrijf zetten Jan en Hanne op 2 hectare grond een agroforestry systeem op. Onder de walnotenbomen op hun bedrijf grazen Blond d’Aquitaine koeien. Op iedere hectare zijn 50 bomen geplant. Onder de bomen is luzerne en rode klaver geplant, wat het bodemleven verbetert.

Inkomen genereren

Naast de verkoop van het vlees van de Aquitaine koeien, genereren Jan en Hanne inkomsten uit hun eigen walnoten én die van omliggende producenten. In de voormalige melkstal hebben zij een productielijn opgezet, waar de noten worden gedroogd, gekraakt, gebrand en geperst. De noten en walnotenolie verkopen ze via hun eigen webshop  en via marktjes, maar ze zien vooral toekomst in grotere bedrijven die met maaltijdboxen werken, zoals Boerschappen. Over een aantal jaar, wanneer de walnoten volledig in productie zijn, genereren ze hiermee in totaal € 2.500 per hectare. Met de verwerking van walnoten van derden hopen ze in de toekomst voldoende inkomen te generen om volledig thuis te werken.

Zelf aan de slag met agroforestry?

Wil je meer weten over agroforestry als landbouwmethode of ben je al bezig met agroforestry op jouw bedrijf? Op donderdag 29 september kun je tijdens de Meet-up Agroforestry Netwerk Nederland onder andere het praktijkonderzoek van Stichting Weerwoud met 8 verschillende soorten agroforestry systemen bekijken, informatie krijgen over de kansen en uitdagingen omtrent agroforestry en in contact komen met agrarisch ondernemers die al met agroforestry bezig zijn.

Meld je aan voor de Meet-up Agroforestry Netwerk Nederland.

Op de hoogte blijven van dit soort excursies? Meld je dan aan voor het Netwerk Agroforestry/Voedselbossen.