Natuurinclusieve landbouw |

Boeren in Utrecht kunnen agroforestry proefperceel aanleggen

Ben jij een ondernemende boer in de provincie Utrecht die een agroforestry proefperceel wil aanleggen? Meld je dan aan bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). De NMU helpt je een plan te maken en het proefperceel aan te leggen op je eigen terrein. Zo kun je klein beginnen om te zien wat agroforestry jou te bieden heeft. In totaal worden er vijf proefpercelen in de provincie Utrecht aangelegd.

Een proefperceel is circa 0,5-1 hectare met 250 tot 1500 bomen en struiken en bestaat bijvoorbeeld uit rijen walnoten- en fruitbomen met aan de rand hagen en bloemen. Naast de ervaring met je eigen proefperceel kun je ook kennis opdoen bij andere boeren. Er worden meerdere excursies georganiseerd naar succesvolle agroforestry projecten.

Aanmelden proefperceel agroforestry

Heb jij interesse? Meld je via de website van de NMU of neem eerst contact op met Alies van den Berg via a.vanden.berg@nmu.nl voor meer informatie.

Ervaring met agroforestry

Agrariër Ron van Zandbrink, van boerderij Tussen de Hagen in Stoutenburg, wordt ook door de NMU ondersteunt met agroforestry. Sinds 2019 legde hij verschillende bomen aan: inmiddels heeft hij appel, peer, hazelaar, walnoot en tamme kastanje staan met daar tussen struiken klein fruit. Ook plantte hij verschillende voederhagen: groepen planten en bomen met voedsel dat koeien en kalfjes als aanvulling op hun normale voer kunnen eten.

“Ik vind het een heel mooie aanvulling op het boerderij ecosysteem”

Hij vertelt: “Agroforestry brengt een nieuwe dynamiek in het weiland en op de boerderij. Ik vind het een heel mooie aanvulling op het boerderij ecosysteem. Zelfs op de jonge leeftijd van ons agroforestry systeem zie je al veel voordelen. Schaduw, meer insecten en meer diversiteit. De economische voordelen liggen in de toekomst, daar is dit systeem ook op ingericht, maar de eerste voorzichtige oogst is er. Omdat het een nieuw element op de boerderij is, kost het veel tijd. Zowel qua fysieke arbeid als nadenken over hoe het systeem het beste kan werken. Deze investering moet niet worden onderschat. Het levert mij in ieder geval veel arbeidsvreugde op.”

Meer weten?

Agroforestry is een landbouwsysteem waarbij houtige gewassen zoals bomen en struiken worden gecombineerd met akkerbouw of veeteelt. Het heeft economische én ecologische voordelen.

Lees meer over Agroforestry