Natuurinclusieve landbouw |

Meld je aan voor excursie ‘Verdienmodellen in agroforestry’ 16 augustus

Bomen op een agrarisch bedrijf geven allerlei voordelen, zoals schaduw voor de koeien, een gezonde bodem en het vasthouden van water. Hoe zorg je ervoor dat agroforestry bijdraagt aan het verdienmodel van je bedrijf? Jan en Hanne van de Hanne Hoeve in Westerhoven (Noord-Brabant) geven op 16 augustus een rondleiding op hun bedrijf en vertellen hoe agroforestry bijdraagt aan hun verdienmodel.

In 2019 is op 2 hectare een agroforestry systeem opgezet bij de Hanne Hoeve met 120 walnootbomen. Daarvoor was het hoofdzakelijk een melkveehouderij. Onder de bomen grazen nu koeien van het ras Blond d’Aquitaine en is luzerne en rode klaver gezaaid. De luzerne en rode klaver worden gebruikt als veevoer voor deze koeien. In de ruimte van de voormalige melkstal is een bedrijfsruimte ingericht voor de verwerking van walnoten.

Inkomsten genereren

In de toekomst hopen Jan en Hanne van de notenproductie uit het agroforestry systeem hun hoofdinkomsten te genereren. Het uiteindelijke doel is om een coöperatie op te zetten, waarin mensen die noten produceren, verwerken en vermarkten worden verenigd. Door samen te werken kan de afzet van walnoten aan grotere partijen worden aangeboden, om zo een gestructureerd aanbod te creëren.

Aanmelden excursie

Ben jij nieuwsgierig naar het bedrijf en het verhaal van Jan en Hanne? Lees meer en meld je aan voor de excursie op 16 augustus.

Meer weten over agroforestry?

Agroforestry is een combinatie van veehouderij, akkerbouw of groenteteelt, met meerjarige houtige gewassen. Of agroforestry economisch aantrekkelijk is, hangt af van een aantal factoren. Lees er meer over!

Ga naar Agroforestry