Zelf regie houden door andere verdienmodellen

In de provincie Utrecht kunnen agrarisch ondernemers gebruik maken van een plattelandscoach. Deze begeleiding start bij de vraag van de ondernemer en kan gaan over bedrijfsmatige thema’s, zoals nieuwe verdienmodellen. Zo ook bij Hans en Toos van Soest uit Harmelen. Ze hebben een melkveebedrijf en hun zoon is de mogelijke opvolger.

“Wij zijn Hans en Toos van Soest en hebben een melkveebedrijf in Harmelen, op de grens van het Groene Hart. We hebben hier rond de 85 koeien en onze zoon is als opvolger in beeld. Hij is 21 en blij dat hij de beslissing, om het definitief over te nemen, nog wat kan uitstellen. Tot die tijd verkennen wij diverse verdienmodellen. Er komt veel regelgeving op ons af en wat de uitwerking daarvan is, weet eigenlijk nog niemand. Dan is het prettig zelf de regie te houden.”

Meebewegen met wat er speelt

Het is nu een moeilijke tijd door de politiek die iedere dag verandert. Toch hebben we besloten hier te blijven boeren tot het echt niet meer kan. Nu is het de kunst om er met 85 koeien het gezinsinkomen uit te halen voor onze zoon en voor ons. Het kijken naar extra inkomsten via verschillende verdienmodellen is voor ons belangrijk. Zo hebben we alle daken vervangen en vol met zonnepanelen gelegd. We blijven hier, dus dan moet je kansen benutten.

Nieuwe mogelijkheden verkennen

Onze zoon is wat zakelijker, waardoor we samen wat breder kijken naar de mogelijkheden. Zo houden we al een aantal jaren Campina open dag waarbij er veel mensen op ons erf komen. Als ze die dag niks uitgeven, hebben we er alleen maar werk aan en komen er geen inkomsten uit. Daardoor zijn we gaan kijken of dat bezoek een additionele inkomstenbron kan worden door een pannenkoekenhuis te beginnen.

“We blijven hier, dus dan moet je kansen benutten”

Hulp bij het maken van keuzes

Om te bepalen waar we moesten beginnen, hebben we de plattelandscoaches benaderd. We wilden ons oriënteren met een onafhankelijk iemand die er verstand van heeft en ons de voor- en nadelen kan laten zien. We hebben een aantal hele goede gesprekken gehad met een plattelandscoach die ons allemaal een spiegel voorhield. Samen met de coach stelden we vast hoe we erin staan, wat onze sterke en zwakke punten zijn en hoe we tot een goed team kunnen komen. Het ging dus over de harde en zachte kanten.

“Door open te staan voor ideeën, komen er interessante kansen op je pad”

Uiteindelijk bleek het financiële plaatje van het pannenkoekenhuis niet uit te kunnen en kwam er een ander verdienmodel op ons pad. Zoiets ontstaat als je openstaat voor ideeën. Het nieuwe verdienmodel wordt een serieuze neventak waarmee we toch onze doelstelling bereiken om er twee gezinsinkomens uit te halen. Per 1 januari starten we met een nieuw initiatief waarbij we een flink deel van onze melkopbrengst lokaal gaan verwerken tot eindproducten. We worden daardoor actief in de korte ketens.

De coach heeft ons geholpen met een realistisch financieel plaatje hiervoor. Daarnaast was het heel waardevol om ook de zachte kant van het ondernemen te belichten. Je moet zaken met elkaar bespreken als de verhoudingen nog goed zijn en niet als je al een conflict hebt.

Hans en Toos bij hun trekkershut

Nieuwe initiatieven

Hans en Toos blijven continu open staan voor ideeën. We hebben samen met een aantal bewoners en boeren de energiecoöperatie Ons Polderhart opgericht. We maken daken asbestvrij, leggen er zonnepanelen op en helpen elkaar met collectief investeren. Het is een verdienmodel geworden voor de lokale boeren en bovendien dragen we hierdoor ons steentje bij aan een beter klimaat.

Overigens gaat niets vanzelf. Voor al onze initiatieven en verdienmodellen moeten we uit onze comfortzone stappen en de durf en lef hebben om gaatjes in de markt te zien en te kijken of het past. Dat pionieren past goed bij ons, we hebben zin in ons nieuwe avontuur!”

Hulp van een Plattelandscoach?

Heb jij behoefte om te sparren over jouw eigen situatie? Dat kan. Meld je aan via de button hieronder. Als je het formulier invult, nemen de medewerkers van de Ondernemerschap Academy contact met je op. 

Je kunt ook zelf contact opnemen met de Ondernemerschap Academy. Bel ons: 030 – 237 07 00. We helpen je graag verder.

Meld je aan voor een Plattelandscoach
2768