Ondernemen |

Boeren gezocht die interesse hebben in tarweteelt voor Utrechts brood

Heb jij een agrarisch bedrijf in of rondom Vleuten en ben je geïnteresseerd in het telen van tarwe? Samen met bakkers uit de regio en de molenaar van de nieuwe Haarrijnse Molen wordt op 17 april verkent of een regionale broodketen mogelijk is. Je bent van harte welkom als je meer wilt weten of ideeën hebt.

In 2024/2025 wordt  er een nieuwe molen gebouwd aan de Haarrijnse Plas bij Vleuten: de Haarrijnse Molen. Deze molen wordt zodanig ingericht dat ook minder glutenrijk graan tot consumptiemeel verwerkt kan worden. Het achterliggend doel is het oprichten van een regionale broodketen: boer – molenaar – bakker – markt.

Utrechtse bakkers zien kansen

Bakkers uit de regio Utrecht geven aan voldoende afzetkansen te zien om met regionaal graan te gaan bakken. De volgende stap is om boeren te vinden die geïnteresseerd zijn om met de teelt hiervan te starten. Er wordt gemikt op seizoen 2025.

Kansen en uitdagingen graanteelt

Hoewel de oeverwallen rond de oude Rijn op zich geschikt zijn voor akkerbouw, komt er bij het telen van graan nogal wat kijken. Graag gaan we met boeren in overleg die hierin interesse hebben, om de sterke en zwakke punten, moeilijkheden en kansen rondom dit thema te verkennen.

Voordelen lokale voedselketen

Een lokale voedselketen heeft veel voordelen. Als de keten kort is, kunnen de boer, de molenaar en de bakker elkaar input geven over hoe de beste kwaliteit bereikt wordt. De keten is circulair en zorgt voor minder afval. Restproducten kunnen weer terug geleverd worden aan de boer. Ook wordt de vervuiling door transport aanzienlijk beperkt. Voor de consument biedt het een transparante voedselketen. Je kunt bij wijze van spreken vanaf de omloop van de molen aanwijzen waar het graan geteeld is en waar het brood gebakken wordt.

Voorbeelden regionale tarwe keten

Zeeuwse vlegel is regionaal en milieuvriendelijk geteelde tarwe. Dit is ontstaan als initiatief van jonge, enthousiaste, boeren en boerinnen met een toekomstvisie. Al in 1991 werkten ze samen met molenaars, bakkers, de Zeeuwse Milieu Federatie, landbouw- en consumentenorganisaties. Deze hebben gezamenlijk het Zeeuwse vlegel volkorenbrood ontwikkeld en op de markt gebracht.

Uitgeschreven tekst lezen

Een reportage van omroep Zeeland over het regionaal geteelde tarwe waarvan het Zeeuwse vlegel volkorenbrood is gemaakt

De Graanbroeders in het Friese Gaasterland vermalen regeneratieve oergranen met een eigen steenmolen tot bakmeel en bloem. Particulieren kunnen het bakmeel en de bloem via een webwinkel of boerderijwinkels kopen. Bakkers maken er mooie, verse producten van.

Aanmelden bijeenkomst

De bijeenkomst vindt plaats  op woensdag 17 april in de middag. Definitieve tijd en locatie volgt nog. De eerste boeren hebben zich al gemeld. Heb jij ook interesse? Stuur ons dan een bericht:

Bart Kraaijvanger: bart.kraaijvanger@provincie-utrecht.nl
Paul Groen: paul@eagm.nl of 06 – 24 604306