Natuur & Landschap |

Vraag subsidie aan voor aanleg en herstel kleine landschapselementen

Agrarische collectieven in 16 gemeenten in de provincie Utrecht kunnen subsidie aanvragen voor de aanleg en het herstel van kleine landschapselementen. Eigenaren van landbouw- of natuurgrond kunnen de subsidie bij deze collectieven aanvragen. In totaal is er 700.000 euro beschikbaar voor vergroening van het landschap met onder andere bloeiende slootkanten, knotbomenrijen en kleine bosjes.

De nieuwe subsidie van 700.000 euro is beschikbaar voor een periode van twee jaar voor het grondgebied van de gemeenten Woerden, Bunnik, De Bilt, Houten, Leusden, Renswoude, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Zeist, Lopik, Montfoort, Oudewater, IJsselstein en Vijfheerenlanden. Voor de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht is al eerder subsidie beschikbaar gesteld.

Meerwaarde voor de natuur

De aanleg van kleine landschapselementen is van meerwaarde voor de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit. Ieder gebied in de provincie heeft eigen karakteristieke landschapselementen. Zo kent het Kromme Rijngebied bijvoorbeeld veel houtsingels. Een houtsingel is een met bomen beplante strook langs een sloot, om bijvoorbeeld een eigendomsgrens aan te geven of vee binnen de grenzen te houden. In het westen van de provincie Utrecht zijn knotbomen vooral beeldbepalend. Ze zijn belangrijk voor steenuilen, die graag in de oude knotbomen broeden.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over de subsidie en de contactpersonen? Lees meer op de website van de provincie Utrecht.