Klimaat & Milieu |

Nieuwe subsidie voor zon op dak beschikbaar

Sinds kort is er subsidie beschikbaar van de provincie Utrecht om meer daken en parkeerterreinen te benutten voor zonnepanelen. De subsidie geldt voor het verstevigen van dakconstructie en of asbestdaksanering, solar carports en netcongestie oplossingen, zoals opslag en regelsystemen.

Dakconstructie en asbestdaksanering

Om een dak constructief geschikt te maken of voor asbestdaksanering kan maximaal 25.000 euro subsidie aangevraagd worden. Op het dak moet minimaal 15 kWp (ongeveer 45 panelen) aan vermogen worden geïnstalleerd. Uiteindelijk is het subsidiebedrag afhankelijk van het vermogen aan zonnepanelen dat wordt gelegd.

Solar carports

Aan initiatiefnemers van projecten voor zon op parkeerterreinen wordt maximaal 150.000 euro subsidie beschikbaar gesteld om een draagconstructie (inclusief fundering) aan te leggen. Hiervoor moet minimaal 420 kWpiek (ongeveer 1260 panelen) aan vermogen worden geïnstalleerd.

Oplossingen voor netcongestie

Voor zonprojecten die vastlopen doordat ze door netcongestie geen aansluiting krijgen van de netbeheerder, wordt maximaal 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het vinden van een oplossing om de piekbelasting op het net te voorkomen. Voor collectieve oplossingen kan de subsidie oplopen tot 150.000 euro.

Wil je meer weten?

Lees meer over de subsidie of kijk voor de exacte voorwaarden in het subsidieloket van de provincie Utrecht. Bekijk paragraaf 2.6. Daar staat ook hoe de subsidie aangevraagd kan worden.