Natuur & Landschap |

Melkveehouders in Cothen planten bomen en hagen met subsidie

Melkveehouders Hans en Hanneke van Rooijen-Van Sommeren in Cothen hebben dit voorjaar met subsidie van  provincie Utrecht lindebomen en een bonte boerenhaag aangelegd. ”Wij vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan biodiversiteit en het klimaat, daarom laten we kleine landschapselementen aanleggen rond onze boerderij.”

Hans: “We proberen zo duurzaam mogelijk te boeren. Onze melkveehouderij met 120 koeien is op weg naar het keurmerk ‘Planet Proof’, waarmee je dierenwelzijn, klimaat en biodiversiteit waarborgt. Daarom hebben we bijvoorbeeld meer dan 1100 zonnepanelen op onze stallen en willen we zoveel mogelijk elektrificeren. In die duurzame lijn past ook het aanleggen van de kleine landschapselementen.”

Impact op biodiversiteit

Kleine landschapselementen leveren een grote bijdrage aan een duurzame en toekomstbestendige omgeving. Al op een relatief klein oppervlak hebben ze grote impact op de biodiversiteit en bieden ecologische voordelen: opslag van CO2 en water, vermindering van fijnstof en minder hittestress voor het vee.

Hoe werkt het aanvragen van subsidie?

Hans: “Dat vonden wij heel makkelijk, dat ging via Marlies van het agrarisch collectief. Zij kwam koffiedrinken, nam met ons onze wensen door, gaf advies en verzorgde de hele aanvraag. Een paar maanden later kwam een hovenier keurig alles planten. Door de subsidie is het kostendekkend voor de aanleg en het beheer, maar we hebben er natuurlijk wel wat werk van.”

Onderhoud bomen

“De hoogstamfruitbomen moeten gesnoeid worden, de takken afgevoerd en je moet ze de eerste jaren soms water geven. En er staat een solitaire boom in ons weiland, ook een klein landschapselement, waar het vee onder kan schuilen. Daar moet je even omheen maaien. Het blijft liefdewerk, waar je een beetje aardigheid in moet hebben.’ Hanneke vult aan: “We hebben eerder met deze subsidie ook 60 stuks gevarieerde streekeigen hoogstamfruitbomen laten aanleggen. Voor de kinderen is dat geweldig, want we plukken zelf de appels, pruimen en peren en maken er bijvoorbeeld appelmoes en taarten mee.”

Lees meer over agrarisch natuur en landschapsbeheer.

Voorbeeld volgen?

Hans: “We hopen dat andere boeren of bijvoorbeeld landgoedeigenaren ons voorbeeld volgen. Zo houdt het mooie Kromme Rijnlandschap haar eigen karakter, verbind je natuurgebieden en maak je leefgebieden voor planten en dieren. Vergeet niet dat de landschapselementen een heel mooi groen plaatje opleveren, het beeld van vroeger komt hier meer en meer terug. Wij willen de boerderij in oude aanzien terugbrengen. En als wij als gewoon boerengezin het kunnen, dan kan een ander het ook. Iedereen mag bij ons komen kijken, ze zijn welkom op de koffie.”

Lees meer over Hans en Hanneke.

Kijk eens op de website van Plan Boom voor het gratis aanvragen van bomen.

 

2768